Na hlavný obsah

V Holandsku prvýkrát zatkli muža podozrivého zo sexuálneho násilia ako zločinu proti ľudskosti

Ide o Sýrčana žijúceho v Holandsku.

V Holandsku prvýkrát zatkli muža podozrivého zo sexuálneho násilia ako zločinu proti ľudskosti
(Ilustračná snímka) Foto: Unsplash

Holandské úrady v piatok (8. 12.) zatkli Sýrčana žijúceho v Holandsku, ktorý je podozrivý zo zločinov proti ľudskosti, vrátane sexuálneho násilia, spáchaných v čase, keď podľa nich viedol výpočúvací tím v ozbrojených silách napojených na vládu prezidenta Bašára Asada. S odvolaním sa na prokuratúru o tom informovala agentúra Reuters.

Muž podľa úradov v rokoch 2013 a 2014 pravdepodobne viedol vypočúvacie oddelenie sýrskych ozbrojených síl. Jeho meno neuviedli. „Existuje podozrenie, že z tejto pozície sa dopúšťal mučenia a sexuálneho násilia na civilistoch,“ oznámili úrady.

Zatknutie 55-ročného muža je prvým prípadom, keď holandské úrady obvinili podozrivého zo sexuálneho násilia ako zločinu proti ľudskosti, uviedlo prokuratúra vo svojom vyhlásení.

Zločiny z čias občianskej vojny v Sýrii

Do Holandska pricestoval podozrivý muž v júli 2021, načo dostal dočasné povolenie na pobyt. Na základe tipu ho krátko po príchode vypátral tím pre vyšetrovanie medzinárodnej trestnej činnosti.

Ide o posledného z radu podozrivých, ktorý bol v Holandsku obvinený zo zločinov spáchaných počas občianskej vojny v Sýrii. V rámci univerzálnej jurisdikcie môže Holandsko stíhať niektoré zločiny, aj keď boli spáchané v zahraničí.

Holandsko nie je jedinou krajinou v Európe, ktorá stíha zločiny v Sýrii. Nemecký súd odsúdil bývalého člena Asadovej tajnej polície za napomáhanie mučenia väzňov. Bol uznaný vinným zo spoluúčasti na zločinoch proti ľudskosti a odsúdený na štyri a pol roka väzenia. Iný nemecký súd v júli odsúdil Sýrčana za mučenie zajatcov v čase, keď bol členom skupiny Islamský štát v Sýrii, a uložil mu 11 rokov odňatia slobody, uviedla agentúra AP.

Francúzska justícia v novembri vydala medzinárodný zatykač na sýrskeho prezidenta Asada kvôli použitiu chemických zbraní v Sýrii v roku 2013. Zatykač sa vzťahuje aj na Asadovho brata Máhira a dvoch jeho generálov. Uviedli to dnes zástupcovia žalujúcej strany, informovala agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet