Na hlavný obsah

Sociálnej poisťovni chýba 1,5 miliardy eur. Je to signál o neudržateľných zmenách v dôchodkoch, tvrdí opozícia

Koalícia hovorí, že jej rozpočet posilní Lex konsolidácia.

Sociálnej poisťovni chýba 1,5 miliardy eur. Je to signál o neudržateľných zmenách v dôchodkoch, tvrdí opozícia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sociálna poisťovňa (SP) potrebuje v budúcom roku od štátu dodatočných viac ako 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu inštitúcie – rokoval o ňom parlamentný finančný výbor. Podľa opozície ide o signál, že zmeny v dôchodkoch sa nedajú udržať.

Diera v rozpočte SP sa prehlbuje. Zatiaľ čo tento rok musel štát do inštitúcie doliať zhruba miliardu 160 miliónov eur, v nadchádzajúcich rokoch suma narastie na 1,6 miliardy eur.

„Vychádza to zo zákonov, ktoré schválila vládna koalícia. To smeruje k absolútne neudržateľnému vývoju dôchodkov a považujem to za zásadný problém,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

„Ja tam deficity nejaké špeciálne nevidím. Veď rozpočet SP bude posilnený vecami, ktoré sa týkajú Lex konsolidácia, takže nemôžeme to vytrhnúť z kontextu,“ skonštatoval predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ján Blcháč (Hlas-SD).

Diere v rozpočte Sociálnej poisťovne na rok 2024 sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

V rámci zmien v daňovo-odvodovom zaťažení navrhuje ministerstvo financií zvýšiť príspevok do Sociálnej poisťovne na úkor II. piliera. Konsolidačný balík národná rada zatiaľ neschválila.

„To sú teraz odhady. Viete, rozpočet je nejaký odhad. Veď vieme, že sa v priebehu roka menia veci, takže SP je napojená na ministerstvo financií a aj tento problém zvládne,“ myslí si Blcháč.

„Sme pripravení splniť si všetky úlohy. Vieme, že tých 1,6 miliardy potrebujeme dofinancovať tento rok. Predpokladáme, že v rokoch 2025 a 2026 to bude tiež 1,6 miliardy,“ uviedol riaditeľ SP Michal Tariška. Podrobnejšie finančnú situáciu komentovať nechcel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika