Na hlavný obsah

Vyšetrovanie vyhrážok školám na Slovensku pokračuje. Ministerstvo apeluje na prevenciu

Výhražné e-maily dostali školy začiatkom decembra.

Vyšetrovanie vyhrážok školám na Slovensku pokračuje. Ministerstvo apeluje na prevenciu
Na snímke Gymnázium Alberta Einsteina v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

NAKA zatiaľ neukončila vyšetrovanie vyhrážok školám na Slovensku. Neznámy páchateľ hrozil odpálením výbušnín na troch školách v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Ministerstvo vnútra chce venovať viac pozornosti prevencii.

Výhražné e-maily dostali školy začiatkom decembra. Reálna hrozba sa ani na jednej z nich nepotvrdila. Polícia ďalej vyšetruje a ministerstvo apeluje na prevenciu.

Na stav otvoreného prípadu sa v Správach RTVS pozreli redaktorky Andrea Škutová a Jozefína Ilavská:

„Chceme ísť cestou prevencie. Evidujeme nárast pri rôznych vyhrážaniach sa o umiestňovaní výbušnín na školách, nie je to dobré. A určite túto situáciu nepodceňujeme a budeme sa jej venovať. Ide o vážny stav a my určite ani jednu z týchto vyhrážok nebudeme podceňovať,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Všetky zainteresované zložky polície sú aj ďalej v pohotovosti a intenzívne pracujú na zabezpečení eliminácie hrozby akýmkoľvek útokom na vybrané školy,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Podľa psychológa Michala Božíka je veľmi ťažké zistiť, či to daný človek myslí vážne. Bezpečnostný analytik však odporúča, aby sa školy na krízovú situáciu pripravovali.

„Neraz sa stretávam u pedagógov s takým predsudkom, že deti netreba zbytočne strašiť a netreba ich príliš skoro zoznamovať so svetom dospelých. Dnes sme svedkami toho, že medzi páchateľmi trestných činov sú neraz deti alebo adolescenti,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

„Je to aj vzrastajúce napätie v spoločnosti, ale je to aj napätie v rodinách, nestabilita rodín. Zisťujem, že slovenské rodiny nám padajú,“ skonštatovala psychologička Eva Gajdošová.

Hrozia vysoké tresty

Expert na trestné právo Tomáš Strémy upozorňuje, že ak sa niekto vyhráža školám, ide o trestný čin.

„Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok a pri naplnení základnej skutkovej podstaty trest odňatia slobody na šesť mesiacov a štyri roky pri naplnení kvalifikovanej skutkovej podstaty,“ doplnil.

V prípade nahlásenia bomby, ktorá v skutočnosti neexistuje, hrozí za šírenie poplašnej správy až dvojročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko