Na hlavný obsah

Zomrel spisovateľ a textár Tomáš Janovic (†86)

Hlavnou črtou jeho tvorby bola jednoduchosť vyjadrovania.

Zomrel spisovateľ a textár Tomáš Janovic (†86)
Spisovateľ Tomáš Janovic. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vo veku 86 rokov zomrel spisovateľ a textár Tomáš Janovic. Informoval o tom vo štvrtok (14. 12.) Denník N. Janovic bol okrem iného aj novinár, autor rozhlasových, televíznych a divadelných hier, scenárov televíznych hudobno-zábavných programov či autor literatúry pre deti a mládež.

Hlavnou črtou jeho tvorby bola jednoduchosť vyjadrovania. Zameriaval sa na spoločenské neduhy ako pretvárku, byrokratizmus, protekcionizmus či rodinkárstvo.

Venoval sa aj témam, akými sú vojna, koncentračné tábory, rasové prenasledovanie. Spomienkami sa vracal do vlastného detstva a mladosti.

Mal aforistický talent

Narodil sa 22. mája 1937 v Bratislave. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave (1954-1960), odbor slovenčina a dejepis. Po ukončení štúdia nastúpil do redakcie satirického časopisu Roháč, kde pracoval v rokoch 1960-1991.

Už počas pôsobenia v Roháči sa prejavil jeho aforistický talent, ktorý naplno rozvinul v neskorších epigramoch a aforizmoch. Od roku 1991 sa venoval profesionálne literárnej tvorbe.

Knižne debutoval v roku 1959 zbierkou básní Život je biely holub. Je autorom zbierky aforizmov, epigramov a anekdot.

Hravo a humorne sa básničkami a prózou prihováral deťom, hlavne tým najmenším. Pre deti a mládež písal rozhlasové hry a scenáre.

Dve Ceny vydavateľstva Mladé letá (1979, 1980), dve Ceny Zväzu slovenských spisovateľov (1982, 1983), Zápis na Čestnú listinu IBBY (1984), na Čestnú listinu Hansa Christiána Andersena (1985), Cena Dominika Tatarku za rok 2005 sú vyjadrením domáceho aj zahraničného uznania jeho práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko