Na hlavný obsah

Zuzana Dlugošová z Úradu na ochranu oznamovateľov: Navrhované vládne zmeny znamenajú hrozbu pre ohlasovateľov

Podľa Dlugošovej zmeny môžu oznamovateľov aj odradiť.

Zuzana Dlugošová z Úradu na ochranu oznamovateľov: Navrhované vládne zmeny znamenajú hrozbu pre ohlasovateľov
Na snímke predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová. Foto: TASR/Martin Baumann

Navrhované vládne zmeny v zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti znamenajú hrozbu pre ohlasovateľov a môžu viesť k mareniu vyšetrovania závažných trestných činov. Na piatkovej (15. 12.) tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) Zuzana Dlugošová.

V rámci sporných ustanovení poukazuje napríklad na snahy o redefinovanie kvalifikovaného oznámenia či zavedenie povinnosti uvádzať dôvody poskytnutia statusu chráneného oznamovateľa.

„Okrem toho, že to môže mať na potenciálnych oznamovateľov odradzujúci účinok, môže to viesť i k mareniu vyšetrovania,“ upozornila. „Obsahom trestného oznámenia je totiž podozrenie z trestnej činnosti osôb alebo zamestnancov, či spolupracovníkov zamestnávateľa, ktorí môžu byť potenciálnym trestným konaním priamo dotknutí,“ vysvetlila.

Za neodôvodnené považuje aj zmeny, ktoré umožnia zamestnávateľovi žiadať o preskúmanie poskytnutia ochrany, čo má zabrániť zásahom do práv zamestnávateľa. „K tomu však v praxi podľa dát ÚOO nedochádza,“ zdôraznila predsedníčka úradu.

Obrátila sa na premiéra

Kritizuje tiež zámer vyňať z režimu zákona príslušníkov Policajného zboru, podľa Dlugošovej nie je vládou dostatočne odôvodnený. „Aj vzhľadom na to, že interný systém oznamovania v radoch Policajného zboru z doterajších poznatkov úradu nefunguje,“ skonštatovala.

Poukázala tiež na to, že navrhovaná zmena by spätne zrušila ochranu policajtom, ktorí ju nadobudli a umožnila revíziu doteraz udelených ochrán na základe zmenených pravidiel.

Verí, že viaceré návrhy úprav vyšli z nepochopenia či nepoznania aplikačnej praxe. V mene ÚOO sa preto obrátila na premiéra, predsedu parlamentu a poslanecké kluby s výzvou zastaviť legislatívne konanie a zmeny v zákone zavádzať po vecnej a odbornej diskusii.

Pochybnosti v súvislosti s retroaktivitou vládneho návrhu zákona vyslovil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) reagoval, že námietky šéfa prokuratúry zohľadní pozmeňujúci návrh.

Poslanci rokujú o zmene zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti v skrátenom legislatívnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko