Na hlavný obsah

Zrušenie špeciálnej prokuratúry môžu posunúť na január. Prioritou koalície je rozpočet

Poslanci diskutujú o konsolidačnom balíku.

Zrušenie špeciálnej prokuratúry môžu posunúť na január. Prioritou koalície je rozpočet
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Prioritou vládnej koalície je prijať návrh štátneho rozpočtu na rok 2024 ešte do konca roka, aby sme sa vyhli rozpočtovému provizóriu. Tomu sa prispôsobí priebeh aktuálnej 6. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Novinárom to vo štvrtok (14. 12.) povedal podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Za jednu z alternatív označil možnosť, že by sa o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rokovalo až v januári.

Žiga avizuje, že o ďalšom postupe na schôdzi by sa mali poslanci dohodnúť na poslaneckom grémiu. Aj Smer-SD hovorí o rozpočte ako o priorite aktuálnej schôdze.

„Téma rokovaní v parlamente počas sviatkov bude pravdepodobne otvorená na poslaneckom grémiu a bude sa o nej hlasovať v pléne. Pre Smer-SD je prioritná téma štátny rozpočet,“ uviedol pre TASR tlačový odbor strany Smer-SD.

Poslanci na aktuálnej 6. schôdzi diskutujú už tretí deň o tzv. konsolidačnom balíku z dielne vlády. Opozícia sa snaží diskusiu naťahovať, docieliť chce stiahnutie návrhu o zrušení ÚŠP či zmenách v zákone o ochrane oznamovateľov.

Gröhling hovorí o presune až po prezidentských voľbách

Opozícia hovorí o ohrození právneho štátu. Kritizuje aj to, že také dôležité zmeny sa prerokúvajú bez širšej diskusie a v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe schôdze je okrem rozpočtu napríklad aj zmena kompetenčného zákona a viacero vládnych noviel, o ktorých sa taktiež rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

„Účelovo predsunuli niektoré zákony, ako je napríklad kompetenčný zákon či rozpočet, a dokonca sa hovorí o tom, že návrh na zrušenie na ÚPŠ sa presunie na január, či až po prezidentských voľbách,“ vyjadril sa k situácii poslanec Branislav Gröhling (SaS) a dodal, že taká „masívna vzbura“ mu v prezidentských voľbách nepomôže.

„Ospravedlňujem sa za ten výraz, ale radšej stiahnem svoje gate, ako by sme mali stiahnuť tento návrh zákona pod tlakom nejakej opozície. Preruší sa schôdza a bude sa pokračovať v januári, vrátane trestného zákona“ reagoval poslanec Ján Richter (Smer SD).

Pozrite si reakcie politikov, ktoré odzneli v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko