Na hlavný obsah

Ak by Čína zaútočila na Taiwan, globálny technologický sektor by skolaboval, varujú experti

Ostrov je priekopníkom v produkcii mikročipov.

Ak by Čína zaútočila na Taiwan, globálny technologický sektor by skolaboval, varujú experti
Ilustračná snímka - mikročipy. Foto: Profimedia

Ak by Čína zaútočila na Taiwan, globálny technologický sektor by skolaboval – varujú experti s ohľadom na tamojší mikročipový priemysel, od ktorého závisia všetci od počítačových firiem cez automobilky po výrobcov elektrospotrebičov.

Ostrov je v produkcii čipov priekopníkom a pred inváziou ho tak podľa mnohých chráni takzvaný kremíkový štít. Tchajpej prehlbuje v oblasti spoluprácu so spojencami, analytik však varuje, aby tým neprišiel o svoju exkluzivitu a tým aj o časť obranyschopnosti.

Polovodičový priemysel je pre nás kritický a máme vďaka nemu veľkú výhodu – na povolebnej tlačovej konferencii to povedal víťaz William Lai, ktorý avizoval pokračujúcu podporu sektora.

Ostrov zastúpený prevažne firmou TSMC mikročipy na rozdiel od zahraničných konkurentov nevyvíja, ale ich na objednávku vyrába pre zákazníkov na celom svete, vďaka čomu zdokonalil postupy a na najpokročilejšie modely má prakticky globálny monopol.

“Polovodiče tvoria podstatnú časť nášho hrubého domáceho produktu a citeľne prispeli k ekonomickému rastu. Vyrábame 90 percent najmodernejších čipov. Ak ich svet chce, bez Taiwanu sa nezaobíde,“ vysvetlil pre Rádiožurnál Roger Liou z taiwanského Výskumného inštitútu pre nové technológie.

Mikročipy sú aj čínskou prioritou

Mikročipy sú prioritou aj pre Čínu, ktorá sa pod tlakom amerických sankcií snaží dosiahnuť väčšiu technologickú sebestačnosť. Analytici preto varujú, že ak by Peking na ostrov zaútočil, jednou z jeho priorít by bolo dostať sa k taiwanským znalostiam.

Dodávajú však, že Tchajpej by v takom prípade výrobne zrejme radšej sám zničil. Pred inváziou ho preto podľa Rogera Lioua chráni takzvaný kremíkový štít:

“Keďže Taiwan má exkluzívne produkčné kapacity, čokoľvek by sa stalo, vláda verí, že spojenci by mu prišli na pomoc. A aj keby sa továrne dostali do rúk čínskej armády, nevedela by ich obsluhovať. Ten proces je taký zložitý. TSMC má napokon už roky výrobne aj v samotnej Číne a tá doteraz firemné technológie nedokázala replikovať,“ tvrdí Liou.

Taiwanské firmy postupne otvára fabriky v zahraničí, vrátane Japonska, Nemecka alebo Spojených štátov. Analytik preto varuje, aby ostrov partnerským krajinám neprezradil z výrobných tajomstiev priveľa.

Ak by si totiž USA vystačili s čipmi sami, nemuseli by byť podľa neho dostatočne motivované prísť v prípade čínskeho útoku na pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál