Na hlavný obsah

Švajčiar Odermatt nedal súperom šancu. Na domácom svahu triumfoval s vysokým náskokom

V Adelbodene vyhral "obrák" tretíkrát za sebou.

Švajčiar Odermatt nedal súperom šancu. Na domácom svahu triumfoval s vysokým náskokom
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt vyhral tretíkrát za sebou obrovský slalom Svetového pohára v Adelbodene. Na domácom svahu predstihol o 1,26 s Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho. Upevnil si post lídra celkového poradia prestížneho seriálu i priebežnej klasifikácie disciplíny. Tretí bol so stratou 1,77 s Chorvát Filip Zubčič.

Odermatt aj na Kráľovskom vŕšku potvrdil, že v obrovskom slalome momentálne nemá konkurenciu. V prvom kole poznačenom zlou viditeľnosťou predviedol na skrátenej trati dravú, riskantnú jazdu a usadil sa na čele.

Vypracoval si výrazný náskok 1,04 s pred Rakúšanom Stefanom Brennsteinerom. V druhom kole dosiahol druhý najrýchlejší čas a slávil 29. triumf v SP, už piaty v tejto sezóne.

V decembri vyhral oba „obráky“ v Alta Badii a premožiteľa nenašiel ani vo Val d´Isere. Medzi sviatkami stál na najvyššom stupienku v super-G v Bormiu.

„Zavŕšiť v Adelbodene víťazný hetrik je úžasný pocit. Tieto preteky nikdy nie sú jednoduché, je to ťažká zjazdovka a fanúšikovia odo mňa veľa očakávajú. Snažil som sa maximálne koncentrovať na svoju jazdu a nevnímať hukot davu,“ uviedol v cieľových priestoroch Odermatt.

Tretím triumfom v Adelbodene sa vyrovnal svojmu krajanovi Pirminovi Zurbriggenovi. Pre Kildeho je druhé miesto životným úspechom v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne v SP.

Slovenskí reprezentanti Andreas a Adam Žampovci, ktorí štartovali s číslami 44. resp. 48., nepostúpili do druhého kola medzi elitnú tridsiatku. Andreas zaostal za Odermattom o 2,68 s a obsadil 33. miesto, od postupu ho delilo iba 10 stotín. Adam Žampa skončil s mankom 4,98 s na 64. priečke. Bratia Žampovci v tomto ročníku SP zatiaľ nebodovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport