Na hlavný obsah

Črtá sa patová situácia vo všetkých sférach hospodárstva: Odchod do predčasnej penzie ohrozuje aj kritickú infraštruktúru

Nádejní penzisti čakajú na verdikt Sociálnej poisťovne.

Črtá sa patová situácia vo všetkých sférach hospodárstva: Odchod do predčasnej penzie ohrozuje aj kritickú infraštruktúru
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O odchod do predčasného dôchodku požiadali aj mnohí odborníci z kľúčových odvetví hospodárstva, napríklad z kritickej infraštruktúry. Len za uplynulé tri mesiace tak urobilo viac ako 32-tisíc ľudí.

Všetko to spôsobila zmena legislatívy, ktorá umožňuje ísť do predčasného starobného dôchodku každému, kto odpracoval 40 rokov a zaujímavá valorizácia celkovo vo výške 26 percent pre každého, kto požiadal o predčasnú penziu do konca minulého roka.

„Sociálna poisťovňa má 60 dní na rozhodnutie, čiže v tejto zákonnej lehote aj rozhodne. V prípade, že nastane komplikovanejší prípad, napríklad, keď bude treba dohľadávať so zahraničnými partnermi, sa toto obdobie môže predĺžiť zo zákona o ďalších 60 dní,“ potvrdil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Na problémy s predčasnými dôchodkami sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Monika Maťová:

Zatiaľ čo nádejní penzisti čakajú na verdikt Sociálnej poisťovne, zamestnávatelia hovoria až o patovej situácii vo všetkých sférach hospodárstva.

„Teraz sa to po novom roku zásadným spôsobom zhoršilo a jedná sa aj o firmy, ktoré sú kritickou infraštruktúrou, v energetike alebo vo vodárenských spoločnostiach. Samozrejme, postihnutá je doprava a častokrát sú to ľudia s dlhoročnou praxou, ktorí sú vo firme veľmi, veľmi ťažko nahraditeľní,“ podotkol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

„Zamestnávatelia prichádzajú o tie najskúsenejšie kádre. A je veľmi zvláštne, keď náš dôchodkový systém motivuje ľudí, aby odišli do dôchodku o dva roky skorej ako to je normálne,“ skonštatoval vedecký pracovník Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Odborník dodáva, že už teraz je na Slovensku milión ľudí, ktorí majú 65 rokov a viac. V roku 2030 sa podľa neho očakáva 15-percentný nárast. „Budeme mať veľké problémy zaplatiť obyčajných dôchodcov, nieto ešte predčasných. Vôbec nemáme predstavu, kde v súčasnosti na to naberieme peniaze,“ doplnil.

Dôchodok je garantovaný

„Dôchodok nám Slovákom garantuje Ústava SR. Sociálna poisťovňa vypláca dôchodky zo svojich dôchodkových fondov. V prípade, že v týchto fondoch nie sú dostatočné financie nastupuje štát a rieši sa to transferom,“ uzavrel hovorca Sociálnej poisťovne.

Minister práce sociálnym partnerom prisľúbil, že podmienky odchodu do predčasného dôchodku prehodnotia tak, aby nemotivoval ľudí k hromadnému odchodu zo zamestnania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika