Na hlavný obsah

Novelu Trestného zákona treba stiahnuť z parlamentu, môže ohroziť čerpanie eurofondov, tvrdí M. Šimečka

Dodal, že novela minimalizuje odhaľovanie a stíhanie podvodov.

Novelu Trestného zákona treba stiahnuť z parlamentu, môže ohroziť čerpanie eurofondov, tvrdí M. Šimečka
Podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Novelu Trestného zákona by mala vláda stiahnuť z rokovania Národnej rady (NR) SR. Už aj Úrad európskej prokuratúry (EPPO) varuje, že na Slovensku je ohrozený právny štát, čo môže spieť k pozastaveniu čerpania eurofondov. Skonštatoval to predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

„Nie je to len niečo, čo hovorí opozícia alebo europoslanci, ale oficiálna európska inštitúcia,“ zdôraznil Šimečka. Podčiarkol, že ide o závažné vyjadrenia a právnu analýzu tejto inštitúcie.

„Kľúčové a najhoršie pre Slovensko, čo európska prokuratúra hovorí, je, že to znamená vážne riziko narušenia právneho štátu,“ dodal.

Ide podľa neho o jasný náznak, že by mohla Európska komisia (EK) začať konanie voči Slovensku a pozastaviť nám čerpanie eurofondov. Ozrejmil, že EPPO môže dávať podnety a informovať EK o tom, aké dôsledky by táto novela pre Slovensko mala.

Doplnil, že ak by novela prešla, minimalizuje to odhaľovanie a stíhanie podvodov s eurofondami a odstaví EPPO od spojenia s našimi orgánmi. Opätovne preto Šimečka vyzval vládu na stiahnutie novely.

Odmietol pritom vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že opozícia a opoziční europoslanci sa obrátili na EK a poškodzujú Slovensko. Pripomenul, že premiér s členmi vlády komunikoval s EK v súvislosti s legislatívnou zmenou už od začiatku.

Predsedníčka EPPO Laura Kövesiová adresovala v pondelok (18. 12.) EK list pre vážne riziko porušenia zásad právneho štátu na Slovensku. Upozorňuje na zmeny v trestnom práve a ochrane oznamovateľov aj rušenie špeciálnej prokuratúry.

Podľa EPPO plánované kroky vlády SR predstavujú „amnestiu“ v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko