Na hlavný obsah

Drevené hračky sú nadčasové a dedia sa z generácie na generáciu: Tie, ktoré majú kolesá, spojila unikátna výstava

Aj keď je výrobcov menej, drevo nestarne.

Drevené hračky sú nadčasové a dedia sa z generácie na generáciu: Tie, ktoré majú kolesá, spojila unikátna výstava
Ilustračná snímka - tradičné drevené hračky. Foto: RTVS

Koleso nie je len súčasťou áut, vlakov či strojov, ale aj hračiek. A to už tisíce rokov. Prierez drevených hračiek na kolesách nájdete v uličke remesiel v Košiciach. Aj keď je výrobcov menej, drevo nestarne.

Dizajnér Tibor Uhrín mal k drevu blízko odmalička. „S bratom sme mali dielňu, robili sme tam veľa z dreva a to mi nejako zostalo,“ hovorí.

Vyštudoval dizajn, ktorý aj dnes spája s tradíciou. Vytvoril napríklad unikátne spojené drevené kocky, ktoré sa stali prototypom pre výrobu drevenej stavebnice.

Tradičným hračkám sa v Správach RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

„Vytvoril som dva valčeky, medzi ktoré som natiahol textilnú gumu. Vlastne aj prvé Gringo, ktoré v roku 1993 ocenili cenou dobrý dizajn, tak to bolo vyrobené. Malo trošku väčší rozmer,“ dodáva.

Dizajnérka Andrea Rolkova učila výrobu drevených hračiek 20 rokov. Na jedno miesto priniesla aj historické kúsky z 19. storočia, exponáty z Ústredia ľudovej umeleckej tvorby, ale aj z etnografického múzea v Martine.

„Vzniklo tu prepojenie tradičnej hračky so súčasným dizajnom,“ skonštatovala riaditeľka regionálneho centra remesiel ÚĽUV v Košiciach Júlia Jeleňová.

„Koleso som si zvolila ako námet tejto výstavy práve preto, že ho vymysleli už pred niekoľko tisíc rokmi a stále nestráca na svojej aktuálnosti,“ priblížila dizajnérka Andrea Rolková.

Drevo má svoje limity a prírodnú štruktúru, ktorej sa musia umelci prispôsobiť. Aj preto sú drevené hráčky vzácne. „Drevená hračka je nadčasová. Dedí sa, dá sa povedať, z generácie na generáciu. Dá sa opraviť, keď sa niečo zlomí,“ dodala.

„Je dobré, keď rôznorodosť a diverzitu majú aj v tejto podobe,“ myslí si Uhrín.

„Výstavu organizujeme v spolupráci s východoslovenským múzeom a nachádza sa v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach,“ informovala Jeleňová. Navštíviť ju môžete do 14. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny