Na hlavný obsah

Tieto socialistické hračky a nábytok si nemôžete pamätať: Výstava ukazuje predmety, ktoré sa do predaja nikdy nedostali

Jadro výstavy tvoria hračky českého múzea.

Tieto socialistické hračky a nábytok si nemôžete pamätať: Výstava ukazuje predmety, ktoré sa do predaja nikdy nedostali
Na snímke hračka z čias socializmus. Foto: RTVS

Hračky a detský nábytok, ktoré sa do sériovej výroby nikdy nedostali, sa zachovali len ako prototypy. Dizajn v socialistickom Československu približuje výstava Deťom na mieru. Pozrieť si ju možno v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave.

Nie sú to hračky, ktoré sa stali ikonami a zberateľskými kúskami. Výroba v socialistickom Československu nedokázala reagovať na želania a potreby zákazníkov a zaujímavé návrhy zostali v zásuvkách dizajnérov, alebo v múzeách.

Na výstavu vzácnych hračiek sa bola v relácii Správy RTVS pozrieť redaktorka Andrea Šuvadová:

„Všetky exponáty sú od veľmi zaujímavých a silných autorov. Pamätníci si ich nebudú pamätať zo svojich domovov, pretože skončili v prototypoch a do sériovej výroby se v znárodnenom priemysle so všetkými ťažkosťami proste nedostali,“ priblížila kurátorka výstavy Deťom na mieru Lucie Skřivánková.

Niektoré hračky však vyrobili v malých sériách pre materské školy, rovnako ako nábytok Vincenca Vinglera z 50. rokov. Sochár sa vo svojej tvorbe takmer výlučne zameral na zvieratá.

„Ten nábytok je oblý, hravý, pre deti bezpečný a z dnešného pohľadu sa dá povedať, že je to naozaj krásny súčasný dizajn,“ opísala Skřivánková.

Výnimkou je slávna česká dizajnérka hračiek Libuše Niklová, ktorá vytvorila niekoľko legendárnych a originálnych gumených figúrok. „Ona vyrábala gumové zvieratká z vodovodných trubiek a máme kolekciu piatich figúrok tu na výstave,“ uviedla Lucie Skřivánková.

Hračky bez vplyvu politického režimu

Jadro výstavy tvoria exponáty zo zbierok Umeleckopriemyselného múzea v Prahe, aj zo súkromných českých a slovenských zbierok a hračky z ÚĽUVu. V 50. rokoch bolo úlohou dizajnérov zobrazovať pracujúceho človeka.

„Zobrazovali povolania stavbár, kuchár, čo priniesla doba. V podstate to pokrýva práve takú tú snahu o výchovu dobrého socialistického človeka. Ale tu sú dobré, kvalitné hračky, neovplyvnené nejakou politickou tendenciou,“ povedala emeritná riaditeľka Umeleckopriemyselného múzea v Prahe.

Výstava unikátneho dizajnu hračiek Deťom na mieru bude v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží do 29. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny