Na hlavný obsah

Hodnotnej industriálnej pamiatke hrozí zbúranie. Verejnosť spísala petíciu

Objekt bol zaradený do zoznamu pamätihodností obce Plešivec.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú zbúrať industriálne objekty pri železničnej stanici v Plešivci. Verejnosť proti tomuto zámeru spísala petíciu, v ktorej žiada o záchranu historických budov, podpísalo ju už vyše 2200 ľudí.

ŽSR argumentujú, že objekty sú v zlom technickom stave, pred asanáciou však ešte preveria možnosť prípadného predaja či prenájmu majetku.

„Tento objektový súbor, ktorého najstaršie časti sú z prelomu 19. a 20. storočia, patrí svojou architektúrou a históriou nielen medzi najhodnotnejšie industriálne pamiatky obce, ale aj širšieho regiónu,“ uvádza v petícii jej autor László Kardos z občianskeho združenia Spolok za rodnú zem Plešivec, ktoré sa venuje dejinám obce a okolia.

„Z toho dôvodu bol zaradený aj do zoznamu pamätihodností obce. Je v záujme každej kultúrnej spoločnosti, aby si chránila svoje historické dedičstvo pre budúce generácie,“ dodal.

Sklad, parketáreň aj kultúrny dom

Súbor industriálnych objektov pri železničnej stanici v Plešivci naposledy slúžil ako sklad národného podniku Poľnonákup. „Najstaršia budova bola postavená ako parný alebo elektrický valcový mlyn od rožňavského staviteľa Nándora Szilvássyho.

Po znárodnení sa mlyn stal skladom obilnín. V časti objektu fungovala parketáreň, v ďalšom objekte bol kultúrny dom Plešivca a v ďalšom napríklad závodná kuchyňa. Najstaršiu éru železníc, keď ešte fungoval parný pohon, dodnes pripomína vežový vodojem, jeden z najhodnotnejších na Slovensku,“ priblížilo na sociálnej sieti občianske združenie Čierne diery zaoberajúce sa architektúrou či propagáciou a obnovou kultúrnych pamiatok na Slovensku.

ŽSR pre TASR potvrdili, že začali s administratívnou prípravou prípadnej asanácie objektov pri železničnej stanici v Plešivci, ktoré sú v zlom stavebno-technickom stave.

„Nosné prvky budov neplnia statickú funkciu a hrozí ich zbortenie. Budovy nie sú momentálne využívané pre prevádzkové potreby ŽSR, a teda náklady na správu uvedeného objektu sú pre ŽSR neefektívne,“ vysvetlila riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Dodala tiež, že objekty nie sú súčasťou pamiatkového fondu, nie sú evidované ako nehnuteľné národné kultúrne pamiatky a nenachádzajú sa ani v pamiatkovom území.

Železnice ešte zmluvu neuzatvorili

Signatári petície železnice žiadajú, aby pre historické industriálne stavby v Plešivci našiel funkčné využitie. V opačnom prípade namiesto asanácie budov navrhujú ich zakonzervovanie vo forme opravy strechy a uzatvorenia vstupov.

ŽSR skonštatovali, že momentálne žiadna zmluva na odstránenie stavieb uzatvorená nie je. Pred asanáciou ešte preveria možnosť prípadnej kapitalizácie majetku vo forme predaja či prenájmu.

„V prípade, že ŽSR vyhodnotia predmetný pozemok ako nepotrebný pre hlavnú aj vedľajšiu činnosť ŽSR a jeho kapitalizáciu ako výnosnú, efektívnu a hospodárnu, bude takýto majetok vyčlenený a ŽSR pristúpia k príprave všetkých potrebných krokov a náležitostí pre zabezpečenie jeho vhodnej kapitalizácie,“ dodala Bahýlová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny