Na hlavný obsah

Slovenská UNESCO pamiatka sa rozpadáva. Levoča na opravu nemá peniaze, posledné roky nedostala financie od štátu

Nedávno z múru hradieb vypadlo kamenivo.

Slovenská UNESCO pamiatka sa rozpadáva. Levoča na opravu nemá peniaze, posledné roky nedostala financie od štátu
Oprava tohto vypadnutého kameniva bude stáť mesto približne 100-tisíc eur. Foto: RTVS

Levoča nemá peniaze na opravu historických mestských hradieb. Nedávno z múru vypadol veľký kus kameniva. Mesto je zapísané v UNESCO aj pre zachovaný systém stredovekého opevnenia. Posledné roky však podporu od štátu na zveľadenie hradieb nedostalo.

Hradobné murivo aktuálne chýba na tomto mieste. Oprava vypadnutého kameniva bude stáť mesto približne 100-tisíc eur. Zodpovední presne vedia, čo majú robiť, no chýbajú im na to peniaze. V minulosti dostávali mestá zapísané v UNESCO na ochranu a udržiavanie kultúrnych pamiatok osobitné peniaze.

„V prípade Levoče, bolo to milión 100 tisíc ročne. Ročne sme dávali 300-tisíc až 400-tisíc eur z toho 1,1 milióna eur do opravy hradobného systému. Od roku 2022 a v roku 2023, sme prestali dostávať finančné prostriedky, na opravu a záchranu kultúrnych pamiatok,“ priblížil primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský.

Rozpadávajúcim sa hradbám v meste Levoča sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Levoča peniaze odmietla

„Ministerstvo kultúry v roku 2022 poskytlo mestu Levoča na opravu hradného opevnenia sumu 12-tisíc eur. A na architektonicko-historický výskum sumu štyritisíc eur. V rovnakom roku si mesto podalo žiadosť o dotáciu na komplexnú obnovu opevnenia vo výške 151 097 eur, ale dotácie sa vzdalo,“ podotkol hovorca ministerstva kultúry Pavol Čorba.

Mesto peniaze odmietlo preto, lebo dotácia vyše 150-tisíc eur im na opravu hradieb nestačila a samospráva nemala z čoho projekt dofinancovať. Ročne totiž potrebujú do hradieb investovať 300-tisíc až 400-tisíc eur. Pre nižší príjem z podielových daní prišlo mesto Levoča o milión 300-tisíc eur.

„My v súčasnosti naozaj nemáme finančné prostriedky nazvyš, aby sme tento hradobný systém opravili,“ dodal Vilkovský.

Stredoveké historické jadro Levoče spolu s hradbami patrí do zoznamu UNESCO od roku 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny