Na hlavný obsah

Floridský guvernér DeSantis končí s prezidentskou kampaňou. Podporu vyjadril Trumpovi

V republikánskych primárkach nevidí cestu k víťazstvu.

Floridský guvernér DeSantis končí s prezidentskou kampaňou. Podporu vyjadril Trumpovi
Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis. Foto: TASR/AP

Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis, ktorý bol pred rokom považovaný za hlavného vyzývateľa exprezidenta Donalda Trumpa, v nedeľu (21. 1.) odstúpil z boja o nomináciu Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb.

Rozhodnutie oznámil vo videu publikovanom na sociálnej sieti X. Tak ako ďalší neúspešní kandidáti aj DeSantis podporil kampaň Trumpa. Oznámenie prišlo dva dni pred primárkami v štáte New Hampshire, ktoré sú druhou zastávkou nominačného procesu republikánov.

Pri pondelňajšom (15. 1.) úvodnom súboji v Iowe DeSantis za Trumpom zaostal o 30 percentuálnych bodov, akokoľvek jeho kampaň podľa komentátorov prakticky všetky nádeje vkladala do dobrého výsledku v stredozápadnom štáte. V New Hampshire by podľa prieskumov skončil až tretí so ziskom menej ako desatiny hlasov.

„Nemôžem chcieť po našich podporovateľoch, aby poskytovali svoj čas a venovali svoje prostriedky, keď nemáme jasnú cestu k víťazstvu. A preto dnes prerušujem svoju kampaň,“ doplnil Floridský guvernér vo videu.

Republikánske primárky sa tak zužujú na súboj exprezidenta Trumpa a bývalej guvernérky Južnej Karolíny Nikki Haleyovej, ktorej podpora je v poslednom čase na vzostupe. Jasným favoritom na zisk straníckej nominácie však zostáva niekoľkonásobne obžalovaná bývalá hlava štátu, podľa posledných prieskumov ju preferuje vyše 60 percent republikánskych voličov.

„Zdá sa mi jasné, že väčšina účastníkov republikánskych primárok chce dať Donaldovi Trumpovi ďalšiu šancu,“ hovorí vo videu DeSantis. Dodal, že Trump má aj jeho podporu, pretože „sa nemôžeme vrátiť k starej republikánskej garde“.

Exprezidenta po odstúpení z kampane podporili tiež guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum, podnikateľ Vivek Ramaswamy a tento víkend tiež senátor Tim Scott.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet