Na hlavný obsah

Izraelský premiér opakovane odmieta možnosť vzniku samostatného palestínskeho štátu

Reagoval na slová amerického prezidenta.

Izraelský premiér opakovane odmieta možnosť vzniku samostatného palestínskeho štátu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa agentúry DPA odmietol slová amerického prezidenta Joea Bidena o možnosti vzniku palestínskeho štátu. Nechce kompromisy, pokiaľ ide o úplnú izraelskú bezpečnostnú kontrolu nad celým Západným brehom. Ten Izrael desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje.

Biden v piatok (19. 1.) večer na otázku novinárov povedal, že vznik palestínskeho štátu nie je nemožný ani za úradovania Netanjahua, ktorý sa proti nemu stavia. „Myslím, že sa nám podarí niečo vymyslieť,“ poznamenal okrem iného americký prezident.

Netanjahu to však vidí inak. „Nepristúpim na žiadny kompromis, pokiaľ ide o plnú izraelskú bezpečnostnú kontrolu nad celou oblasťou západne od rieky Jordán. A to je v rozpore s palestínskym štátom,“ napísal izraelský premiér v sobotu (20. 1.) večer na X.

Palestínsky štát by mal podľa predstáv palestínskeho vedenia vzniknúť v Pásme Gazy na okupovanom Západnom brehu a tiež vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael anektoval.

Rastúce nezhody medzi USA a Izraelom

Netanjahu, v ktorého vláde sú aj krajne pravicoví politici, vznik palestínskeho štátu opakovane odmieta. Rovnako podľa zdrojov spravodajskej televízie NBC News reagoval minulý týždeň na americký návrh, ktorý počíta s normalizáciou vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štátu.

Podľa NBC News to svedčí o narastajúcich nezhodách medzi Netanjahuom a Bidenovou administratívou, ktorá sa tak už skôr pripravuje na obdobie po odchode terajšieho izraelského premiéra.

Obaja politici spolu v piatok telefonicky hovorili zhruba po mesiaci. Zatiaľ čo na začiatku vojny Izraela proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas boli v kontakte aj niekoľkokrát týždenne.

Hamas a ďalší palestínski ozbrojenci pri teroristickom útoku na Izrael zo 7. októbra zabili vyše 1 100 ľudí a ďalších 240 uniesli. V odvete Izrael zničil veľkú časť Pásma Gazy, kde preto väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy. Vyše 24-tisíc ich prišlo o život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet