Na hlavný obsah

Tragédia v Prahe zasiahla aj akademickú obec na Slovensku. Študenti vyjadrujú podporu českým kolegom

Zároveň však cítia strach.

Tragédia v Prahe zasiahla aj akademickú obec na Slovensku. Študenti vyjadrujú podporu českým kolegom
Na snímke smútiaci prinášajú kvety a sviečky pred budovu Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. Foto: TASR/AP

Tragédia v Prahe zasiahla aj akademickú obec na Slovensku. Na vysokých školách sa bezprostredne po útoku zdvihla vlna solidarity.

Či už na verejných miestach, alebo prostredníctvom vyjadrení na sociálnych sieťach. Študenti vyjadrujú podporu svojim českým kolegom, no zároveň cítia strach.

Reakcie študentov zachytila redaktorka Karolína Janičíková v Správach RTVS:

Hana z Považskej Bystrice študuje na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Z budovy, ktorá sa v okamihu stala teritóriom strelca, odišla len chvíľu predtým.

„Ja som mala vlastne o druhej hodine skúšku práve na Námestí Jána Palacha, kde som mala obrovské šťastie a po skúške som videla už dvoch policajtov na chodbe. Nám prišla veľmi krátka, výstižná a smutná správa v takej internej skupine, čo máme ako filozofická fakulta, a to, že: nechoďte na palacha a strieľa sa,“ povedala študentka Filozofickej fakulty UK v Prahe Hana.

Tragédiu sledovali cez médiá a sociálne siete aj slovenskí študenti. Tí začali symbolicky zapaľovať sviečky pred českou ambasádou v Bratislave. Teraz však so strachom premýšľajú nad tým, čo bude s ich bezpečnosťou.

„Priala by som si, aby to viedlo k nejakým diskusiám o bezpečnosti na škole, o mentálnom zdraví a bezpečnosti,“ uviedla slovenská študentka.

„Je naozaj neskutočne dôležité, aby aj náš štát aktívne vytváral také prostredie, aby sme sa nebáli chodiť do školy,“ uviedla predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

Bezprostredne po útoku vyjadrili podporu českej akademickej obci aj univerzity na Slovensku. Rektor Univerzity Komenského Marek Števček tvrdí, že sa snažia vytvoriť zo škôl bezpečné prostredie, no na podobné situácie sa pripraviť nedá.

„Nejaké opatrenia sme urobili, ale radím sa aj s priateľmi z bezpečnostných zložiek a odpoveď, asi aj keď sledujete vyjadrenia analytikov, nikdy nemôže byť úplne uspokojivá,“ skonštatoval Števček.

Študenti môžu nájsť pomoc v poradniach

Rektor dodal, že by sa mal klásť väčší dôraz na psychické zdravie študentov. Pomoc môžu nájsť aj v univerzitných psychologických poradniach. Podľa psychologičky by si nezvyčajné správanie študenta mali všímať aj jeho spolužiaci a pokúsiť sa mu pomôcť.

„Bolo by veľmi fajn, ak by takéto správanie nezostalo nepovšimnuté a študenti by svoje pozorovania zdieľali s odborníkmi so zamestnancami univerzity, ako napríklad dôvernými osobami alebo s nami v psychologickej poradni,“ uzavrela zamestnankyňa psychologickej poradne UK Gabriela Kausichová.

Ľuďom, ktorých táto tragédia zasiahla, sú pripravení pomôcť aj psychológovia na krízových linkách. V susednom Česku ju poskytuje napríklad nezisková organizácia In IUSTITIA. Na Slovensku sú k dispozícii krízové linky Nezábudka a IPčko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko