Na hlavný obsah

Joe Biden tvrdí, že pracuje na tom, aby sa Izrael výrazne stiahol z Pásma Gazy

Protestujúci narušili jeho príhovor na predvolebnom stretnutí.

Joe Biden tvrdí, že pracuje na tom, aby sa Izrael výrazne stiahol z Pásma Gazy
Americký prezident Joe Biden počas príhovoru v kostole v meste Charleston v americkom štáte Južná Karolína. Foto: Profimedia

Prezident USA Joe Biden v pondelok (8. 1.) vyhlásil, že sa snaží presvedčiť Izrael, aby obmedzil počet svojich vojakov v palestínskom Pásme Gazy. Biden to povedal, keď protestujúci narušili jeho príhovor na predvolebnom stretnutí a žiadali prímerie v bojoch. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„V tichosti pracujem na tom, aby izraelská vláda znížila počet svojich vojakov v Pásme Gazy a aby sa odtiaľ výrazne stiahli,“ povedal Biden v kostole v meste Charleston v americkom štáte Južná Karolína, kde belošský rasista v roku 2015 zastrelil deväť černošských farníkov.

Keď protestujúci skandovali „Prímerie teraz“, Biden povedal: „Chápem ich vášne.“

Veriaci v metodistickom kostole Matky Emanuel potom prekričali hluk demonštrantov skandovaním slov „Ďalšie štyri roky“, čím podporili Bidenovu kampaň za znovuzvolenie do prezidentského úradu.

Biden pevne podporuje Izrael počas jeho vojenskej operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy po brutálnych útokoch Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Biden tým však vyvolal na nedávnych verejných podujatiach množstvo protestov a aj hnev v časti vlastnej Demokratickej strany.

Americký prezident čoraz častejšie a naliehavejšie vyzýva Izrael, aby sa pri vojenskej operácii vyhýbal civilným obetiam. A v decembri varoval Izrael, že riskuje stratu podpory vo svete tým, že „nerozlišujúco“ bombarduje palestínske územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet