Na hlavný obsah

K Medzinárodnej vesmírnej stanici vyrazila tretia misia Axiom Space. Na palube je prvý turecký astronaut

Ide o súkromnú misiu.

K Medzinárodnej vesmírnej stanici vyrazila tretia misia Axiom Space. Na palube je prvý turecký astronaut
Astronauti misie Axiom-3. Foto: TASR/AP

Z floridského mysu Canaveral vo štvrtok (18. 1.) odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) súkromná misia Ax-3 spoločnosti Axiom Space. Informovali o tom svetové agentúry. Podľa nich sa na palube nachádza štvorčlenná posádka, vrátane prvého tureckého astronauta. K ISS mieri v kozmickej lodi Crew Dragon spoločnosti SpaceX.

Loď Crew Dragon odštartovala asi hodinu pred západom slnka a začala tak 36-hodinový let, napísal Reuters. Podľa agentúry sa očakáva, že autonómne riadená vesmírna loď dorazí k ISS v sobotu (20. 1.). Pôvodne mali astronauti odletieť v stredu (17. 1.) pred polnocou SEČ. Štart však odložili na dokončenie technických kontrol.

Ide o tretiu misiu, ktorú za posledné dva roky zorganizovala spoločnosť Axiom Space. Podľa Reuters dopravuje na obežnú dráhu Zeme astronautov sponzorovaných zahraničnými vládami a súkromnými podnikmi. Zákazníkom účtuje za jedno miesto najmenej 55 miliónov dolárov (asi 50,57 milióna eur), poznamenala agentúra.

Firma spolupracuje s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA). Ten spoločnosti účtuje poplatky za využívanie stanice, a firmou SpaceX.

Kto letí k stanici?

Súčasnej misie sa zúčastňuje bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, jediný zo štvorice, ktorý má skúsenosti priamo z vesmíru. Na ISS v rámci programu Axiom Space letel už v apríli 2022 s misiou Ax-1.

Posádku ďalej tvoria Švéd Marcus Wandt z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Talian Walter Villadei a Turek Alper Gezeravci. Všetci traja majú skúsenosti ako vojenskí piloti. Gezeravci, ktorý okrem toho lietal aj pre komerčné aerolínie, bude prvým tureckým astronautom vo vesmíre.

Astronauti misie Axiom-3, zľava špecialista misie Marcus Wandt zo Švédska, špecialista misie Alper Gezeravci z Turecka, pilot Walter Villadei z Talianska a veliteľ Michael Lopez-Alegria
Astronauti misie Axiom-3, zľava špecialista misie Marcus Wandt zo Švédska, špecialista misie Alper Gezeravci z Turecka, pilot Walter Villadei z Talianska a veliteľ Michael Lopez-Alegria.Foto: TASR/AP

Posádka sa na let k vesmírnej stanici pripravovala niekoľko mesiacov. Na obežnej dráhe strávi približne dva týždne, počas ktorých ich čaká rad vedeckých experimentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet