Na hlavný obsah

KĽDR odpálila niekoľko striel s plochou dráhou letu, tvrdí Južná Kórea

Rakety mali dopadnúť do morských vôd medzi Kórejským polostrovom a Čínou.

KĽDR odpálila niekoľko striel s plochou dráhou letu, tvrdí Južná Kórea
llustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea odpálila v stredu ráno niekoľko riadených striel s plochou dráhou letu do Žltého mora pri západnom pobreží Kórejského polostrova. Podľa agentúry AFP to oznámil generálny štáb juhokórejskej armády.

„Naša armáda detegovala viacero striel z plochou dráhou letu odpálených Severnou Kóreou nad Žlté more dnes okolo 07.00 h. Ďalšie detaily dôkladne analyzujú tajné služby Južnej Kórey a USA,“ uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu.

Rakety podľa neho dopadli do morských vôd medzi Kórejským polostrovom a Čínou. Išlo v poradí o druhý tohtoročný raketový test Pchjongjangu.

Agentúra AFP pripomína, že na strely s plochou dráhou letu sa nevzťahujú platné sankcie OSN, ktoré boli na KĽDR uvalené pre jej jadrový program a vývoj balistických rakiet.

Aj riadené strely s plochou dráhou letu však môžu byť potenciálne nosičmi jadrových hlavíc a pre ich nízku trajektóriu je ich ťažšie zachytiť a zneškodniť.

Severná Kórea za posledné dva roky výrazne zvýšila počet testov svojich balistických a riadených striel a v ostatných mesiacoch vystupňovala svoju rétoriku voči Soulu a Washingtonu. Južná Kórea a USA v reakcii na to posilnili vzájomnú vojenskú spoluprácu a cvičenia.

V polovici januára Pchjongjang oznámil, že uskutočnil úspešnú skúšku balistickej rakety stredného doletu na tuhé palivo, ktorá niesla hypersonickú manévrovateľnú hlavicu. Niekoľko dní predtým vypálila asi 200 delostreleckých granátov do oblasti v blízkosti spornej námornej hranice s Južnou Kóreou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet