Na hlavný obsah

VIDEO: Mladíkov v KĽDR odsúdili za pozeranie juhokórejského seriálu, v pracovnom tábore strávia 12 rokov

Juhokórejská televízia je tam zakázaná.

Na dvanásť rokov strávených v pracovnom tábore odsúdili dvoch mladíkov v Severnej Kórei za pozeranie juhokórejských seriálov. Skutočnosť odhalilo video z tejto ázijskej krajiny, upozornil naň portál BBC.

Videá či fotografie zo Severnej Kórey sú raritou, keďže krajina zakazuje vynášať akékoľvek audiovizuálne zábery o živote v nej. Video BBC poskytol výskumný inštitút South and North Development (Sand), ktorý pracuje s utečencami zo štátu vedeného Kim Čong-unom.

Zábery zachytávajú dvoch 16-ročných tínedžerov na vonkajšom štadióne v putách pred stovkami študentov. Uniformovaní muži ich karhajú za to, že sa nedostatočne zamýšľali nad svojím konaním.

Seriály a akékoľvek formy zábavy pochádzajúce z Južnej Kórey sa totiž v Severnej Kórei zakazujú. Video mal štát rozšíriť medzi obyvateľov ako odstrašujúci príklad, pričom juhokórejskú tvorbu označili ako „dekadentné záznamy“. Rovnako odhalili aj mená a adresu potrestaných neplnoletých mužov.

„Kultúra prehnitého bábkového režimu sa rozšírila aj medzi tínedžerov. Majú len 16 rokov, ale zničili si vlastnú budúcnosť,“ hovorí hlas na nahrávke.

Video bolo zrejme zachytené v roku 2022. Tresty sa za túto činnosť udeľovali aj predtým, no boli miernejšie – do mládežníckych pracovných táborov tínedžerov posielali na maximálne päť rokov. KĽDR však prijala v roku 2020 zákon, ktorý povoľuje sledovanie alebo šírenie juhokórejských seriálov potrestať aj smrťou.

Sila propagandy v Severnej Kórei

„Pre Severokórejčanov sú kórejské drámy drogou, ktorá im pomáha zabudnúť na ich ťažkú realitu,“ povedal prebehlík BBC. „Ak vás prichytia pri sledovaní americkej drámy, môžete sa trestu vyhnúť úplatkom. Ale ak sledujete kórejskú drámu, zastrelia vás,“ dodal.

Ďalší prebehlík zo severu priblížil, že ľudí v Severnej Kórei učia, že Juhokórejčania žijú oveľa ťažšie životy, než oni. „Keď sledujete juhokórejské drámy, je to úplne iný svet. Zdá sa, že severokórejské úrady sa toho obávajú,“ uzavrel. To, že tieto obsahy vidia vodcovia krajiny ako hrozbu pre ich ideológiu, potvrdil pre BBC generálny riaditeľ Sand Čche Kjong-hui.

Web BBC vysvetlil, že prvý prílev juhokórejských formátov do KĽDR nastal začiatkom milénia. A to počas „slnečnej politiky“ Soulu, ktorý poskytoval bezpodmienečnú hospodársku a humanitárnu pomoc severnému susedovi.

Túto politiku však v roku 2010 ukončil. Zistil, že pomoc sa nedostala k bežným Severokórejčanom, ktorým bola určená, a že neviedla k žiadnym pozitívnym zmenám v správaní KĽDR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet