Na hlavný obsah

Koalícia chce predložiť pozmeňovacie návrhy k novele Trestného zákona, ich obsah zatiaľ nezverejnila

To kritizujú opoziční poslanci.

Koalícia chce predložiť pozmeňovacie návrhy k novele Trestného zákona, ich obsah zatiaľ nezverejnila
Na snímke poslanci v rokovacej sále Národnej rady SR. Foto: RTVS

Koalícia nezverejnila pozmeňovacie návrhy, ktoré chce v najbližších dňoch predložiť k novele Trestného zákona. Vyslúžila si za to kritiku opozičných poslancov. Pripomienky k novela mala Generálna prokuratúra (GP) SR aj európske inštitúcie.

V utorok (30. 1.) by o pozmeňujúcich návrhoch k novele Trestného zákona mali začať diskutovať poslanci v ústavnoprávnom výbore. Čo bude ich obsahom, koalícia nespresnila.

„Pán Šutaj Eštok v relácii nechcel prezradiť nič. Dokonca v zákulisí povedal, že ešte ani on sám o nich nevie, čo ja považujem za takú trochu absurdnú situáciu, že minister vnútra nevie, aké pozmeňujúce návrhy sa chystajú,“ povedala poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Máme pracovný materiál a najneskôr v utorok budeme informovať o konkrétnych detailoch. Ja by som dnes nerád predbiehal, pretože kým to nie je, tak nie je,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) ide o „fluidné procesy“. „Niečo nám napísali, ale ešte sa to doplnilo, rozšírilo,“ doplnil.

Pokračujúcej diskusii parlamentu o novele Trestného zákona sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Opozícia kritizuje, že nie je informovaná

Podľa koaličných predstaviteľov budú pozmeňovacie návrhy kozmetické. Naďalej trvajú na rušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Opoziční poslanci kritizujú, že o zmenách neboli informovaní.

„Nikto nás nekontaktoval. Vieme len zo sociálnych sietí, že sa stretávajú u Petra Pellegriniho a snažia sa robiť nejaké úpravy alebo zalepiť nám oči. Tento Trestný zákon je ale tak zle napísaný, že drobnými úpravami nezmení svoj význam,“ reagoval poslanec Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Koalícia to nediskutuje ani len s verejnosťou, pretože to nie je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ak ich nezaujíma názor verejnosti, ktorej sa to dotkne, ktorá platí dane, tak opozícia je pre nich na poslednom mieste,“ povedala poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS).

Minister vnútra Šutaj Eštok nepovažuje za štandardný proces, že by poslanci predkladali pozmeňujúce návrhy na výbory. „Otvorili sme druhé čítanie, legislatívny proces je absolútne štandardný,“ povedal.

Opozícia chce reagovať aj vlastnými pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré by napríklad vrátili trestné sadzby za korupciu na pôvodnú úroveň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko