Na hlavný obsah

Podľa Kaliňáka sú Ficove výroky o Ukrajine v poriadku a naša pomoc bude pokračovať. Marcinková hovorí o propagande

Minister obrany priblížil rokovanie v Užhorode.

Podľa Kaliňáka sú Ficove výroky o Ukrajine v poriadku a naša pomoc bude pokračovať. Marcinková hovorí o propagande
Robert Kaliňák (Smer-SD) a Vladimíra Marcinková (SaS). Foto: RTVS

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) sa v relácii O 5 minút 12 vyjadril, že výroky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o Ukrajine sú v poriadku. Zároveň potvrdil, že Slovensko bude Ukrajine naďalej pomáhať. Poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (SaS) kritizovala, že mnohé z výrokov členov Smeru sa podobajú propagande.

Fico sa 24. januára stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom, predtým však zarezonoval jeho výrok o konflikte na Ukrajine. Premiér pred novinármi spochybnil, že by v Kyjeve prebiehala vojna. Do Užhorodu spolu s premiérom cestoval aj Kaliňák ako minister obrany.

Kaliňák v RTVS priblížil, že na Ukrajine rokoval o spolupráci a o humanitárnej aj materiálnej pomoci pre nášho východného suseda. „Všetky tieto veci my akceptujeme, ten rozdiel je veľmi jednoduchý. My si myslíme, že tá vojna, v tom stave, v akom dnes je, nemá vojenské riešenie,“ povedal Kaliňák. Preto by sa podľa neho malo tlačiť, aby sa začalo s mierovými rokovaniami.

Téme obrany Slovenska, o ktorej diskutovali Kaliňák a Marcinková, sa v reportáži pre Správy RTVS venovali redaktori Katarína Wildová a Andrej Bálint.

Kaliňák spresnil, že na rokovaniach v Užhorode sa riešili hospodárske otázky, napríklad tranzit plynu. Ďalšou dôležitou témou bolo aj odmínovanie Ukrajiny, s ktorým by Slovensko mohlo pomôcť.

Reputácia Slovenska v zahraničí

Vladimíra Marcinková reagovala, že oceňuje zmiernenie rétoriky Smeru voči Ukrajine, pretože je v záujme Slovenska, aby Ukrajina z konfliktu vzišla ako demokratická a nezávislá krajina. „Ak by sa Rusku podarili jeho plány, a to je ovládnuť Ukrajinu, tak by sme mali toho najhoršieho suseda, akého si môžeme želať,“ povedala.

Marcinková zdôraznila, že výroky, ako bol ten Ficov, Slovensku môžu uškodiť. „Samozrejme, že nám môžu uškodiť, aj nám veľmi škodia, pretože reputácia Slovenska sa výrokmi pána premiéra zhoršuje,“ uviedla.

Kaliňák konštatoval, že bez ohľadu na to, ako sa konflikt skončí, Ukrajina vždy bude mať hranice s Ruskom. Vyjadril sa, že aj Slovensko malo problematické vzťahy s Maďarskom, ale vzťahy je podľa neho potrebné kultivovať „za každú cenu“. Z toho podľa ministra obrany vyplýva, že „mierová snaha je to, čo Ukrajina teraz najviac potrebuje“.

„My sme predsa jasne zadefinovali, že ruská agresia bola porušením medzinárodného práva a naďalej je,“ reagoval Kaliňák na výroky Roberta Fica. Podľa ministra je situácia na fronte aktuálne zamrznutá a práve preto prišiel čas hovoriť o mierových rokovaniach.

„Faktom však zostáva, že to, čo povedal Robert Fico, boli veci, ktoré boli v médiách a ktoré vyslovili predovšetkým iní politici. Bývalý predseda Európskej komisie kritizoval Ukrajinu za to, že nikto netuší, kde tie peniaze na konci dňa končia,“ vyhlásil Kaliňák. Ficove výroky sú podľa Kaliňáka úplne v poriadku aj v kontexte toho, že Fico je premiérom krajiny, ktorá je členom NATO.

Propaganda a húfnice

„Suverénna zahraničná politika nevyzerá tak, že hovoríte ústami Vladimira Putina a šírite propagandu,“ oponovala Kaliňákovi Marcinková. Mnohé z výrokov, ktoré členovia Smeru hovoria, sa podľa nej podobajú propagande, „či už je to pán Blaha, či už je to pán Blanár – minister zahraničných vecí, ktorý v čase, keď bombardovali Buču, tak kávičkoval napríklad s ruským veľvyslancom“.

Podľa Kaliňáka je hlavným problémom, že „bývalá vláda absolútne zlyhala vo výrobe húfnic“, na ktoré bol uzavretý kontrakt. „Oni sú po prvé v brutálnom omeškaní, že my zažijeme jednu obrovskú hanbu. My sa to snažíme nejakým spôsobom zvrátiť, ale to sú neuveriteľné veci, čo oni podpisovali,“ kritizoval minister obrany. „To ešte len bude medzinárodná hanba vo všetkých týchto oblastiach,“ zdôraznil Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko