Na hlavný obsah

Má takzvaný suchý január zmysel? Odborník upozorňuje, že bezpečné množstvo alkoholu neexistuje

Ako odolať tlaku okolia?

Má takzvaný suchý január zmysel? Odborník upozorňuje, že bezpečné množstvo alkoholu neexistuje
Ilustračná snímka. Foto: Johnny Green/PA Images/Profimedia

Mnoho ľudí si po Novom roku dáva záväzok, že mesiac január bude suchý – teda nebudú piť žiadny alkohol. Podľa odborníka ide o dobré predsavzatie aj keď sa potom ľudia k alkoholu vrátia.

„Obmedzenie požívania alkoholu má určite zmysel, aj keď ide len o jeden mesiac. Sú ľudia, ktorí sa síce k požívaniu alkoholu vrátia, ale v oveľa menšej miere. Prípadne sú ľudia, ktorí navnímajú benefity nepitia alkoholu, cítia sa fyzicky a psychicky lepšie, sú výkonnejší a stabilnejší a vo svojom rozhodnutí nepiť alkohol zotrvajú,“ hovorí Tibor Deák, predseda združenia Movendi.

Upozorňuje, že neexistuje bezpečné množstvo alkoholu. „Bez ohľadu na jeho množstvo zaťažujeme organizmus, nabúravame biochemické procesy v našom telom. Namiesto toho, aby naše telo robilo to, čo má, mu pridávame prácu navyše. Musí sa vysporiadať s cudzou látkou, ktorá je pre neho toxická a karcinogénna. Zaťažujeme tráviacu sústavu, zaťažujeme pečeň, mozog, naše telo sa dehydruje,“ vymenúva negatívne účinky pitia.

Ako odolať tlaku okolia?

Mnohokrát sa stáva, že okolie na nás tlačí, aby sme si dali aspoň pohárik. Odborník radí ako takýmto tlakom odolať. „Odmietnutie by malo byť jasné a striktné. Ak, bohužiaľ, naše okolie nevie pochopiť naše rozhodnutie nepiť alkohol, tak je problém v okolí a nie v nás,“ pripomína.

Dodáva, že je dobré pripraviť si záložné riešenie v podobe nealkoholického nápoja, či mať so sebou partnera, ktorý nás podporuje v nepití alkoholu. Ak je tlak už enormný, tak z takej spoločnosti radí odísť.

Podľa Deáka na to, aby sme si udržali predsavzatie nepiť, je dôležité sa s týmto záväzkom stotožniť. „Vziať si ho ako súčasť našej identity. Ak so svojím záväzkom zápasíme, pretože sme sa s ním nestotožnili, tak je veľmi ťažké si ho udržať,“ zdôrazňuje.

„Treba si uvedomiť, aké dôvody nás k tomuto rozhodnutiu vedú a treba si ich pripomínať. Nepiť je normálne. Nie je to niečo, za čo by sme sa mali hanbiť alebo čo by sme mali vysvetľovať sami sebe alebo svojmu okoliu,“ uzatvára odborník.

Prečo je na Slovensku alkohol bežnou súčasťou osláv? Vypočujte si celý rozhovor s Tiborom Deákom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko