Na hlavný obsah

Detské šampanské či rumové sladkosti. Odborníci upozorňujú, že u detí môžu vyvolať chuť experimentovať s alkoholom

Na Slovensku rizikovo pije viac ako 400-tisíc ľudí.

Detské šampanské či rumové sladkosti. Odborníci upozorňujú, že u detí môžu vyvolať chuť experimentovať s alkoholom
Nalievanie alkoholického nápoja do pohára. Foto: Unsplash

Nealkoholické pivo, detské šampanské, sladkosti a nápoje s príchuťou rumu či vaječného likéru. Tieto potraviny v mnohých rodinách ponúkajú aj deťom, najmä počas sviatkov. Odborníci upozorňujú, že to môže u detí vyvolať väčšiu chuť experimentovať s alkoholom.

Na Slovensku rizikovo pije viac ako 400-tisíc ľudí. Pravidelným požívaním alkoholu ohrozujú svoje zdravie. Podľa odborníkov sú medzi nimi aj deti.

Na nástrahy potravín s príchuťou alkoholu sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Krížová:

Len na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch ošetria týždenne jedno až tri deti pod vplyvom alkoholu. Najmladší takýto pacient mal len tri roky a alkohol vypil omylom.

„Čím menšia veková skupina, tým väčšia pravdepodobnosť náhodného požitia. V tomto prípade to dieťa prišlo v hlbokej kóme. Staršie deti experimentujú a ešte staršie deti môžu byť už regulárni alkoholici,“ povedal primár oddelenia urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb Marcel Brenner.

Podľa odborníka vzniká riziko zvýšeného záujmu dieťaťa o alkohol už v rodine, napríklad aj ponúkaním nealkoholických náhrad alkoholu.

Deti podľa primára nepotrebujú vo svojom živote napodobňovať dospelých v pití alkoholu. „Nepotrebujú piť niečo, čo sa na alkohol podobá,“ dodal Brenner.

Rovnaký názor má aj psychologička

Rovnaký názor na podávanie nealkoholických náhrad alkoholických nápojov má aj detská psychologička Dagmar Kopčanová. Podľa nej sa neodporúča, aby deti dostávali náhrady alkoholických nápojov.

„Dieťa si potom vytvára určitý návyk a zároveň si pestuje návykovosť siahať po takomto nápoji,“ doplnila.

Deťom je podľa odborníkov lepšie kúpiť ovocnú šťavu a aj rodičia si s nimi môžu radšej pripíjať nealkoholickým nápojom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko