Na hlavný obsah

Maďarská polícia zmarila pokus extrémistov o ozbrojený prevrat, traja muži zostávajú vo väzbe

Pri domových prehliadkach našli zbrane aj falošné doklady.

Maďarská polícia zmarila pokus extrémistov o ozbrojený prevrat, traja muži zostávajú vo väzbe
Maďarské policajné auto. Foto: X/@startlapponthu

Maďarská polícia prekazila pokus o ozbrojený prevrat, v stredu (24. 1.) o tom informovali maďarské médiá. Ozbrojený puč chcela uskutočniť krajne pravicová organizácia Szkita (Skýti).

Polícia potvrdila, že približne 150 policajtov vykonalo razie na rôznych miestach krajiny a vypočulo osem osôb. Troch z nich zadržali pre podozrenie z pokusu o násilné prevzatie moci, informovala tlačová agentúra APA. Muži vo veku od 53 do 88 rokov zostávajú vo väzbe, poznamenala agentúra AFP.

Pri rozsiahlej operácii policajné zásahové jednotky našli pri prehliadkach zbrane, muníciu, falošné doklady a diplomatické pasy. Okrem toho objavili dokumenty popierajúce existenciu maďarského štátu.

Podľa polície sa už v novembri na sociálnych sieťach objavilo video, v ktorom extrémisti ohlásili založenie organizácie Szkita a prevzatie moci. Vtedy tiež uviedli, že začali vyzbrojovať „národné, slobodné, vojenské jednotky“ a že chcú odzbrojiť políciu a armádu. Úrady následne začali vyšetrovanie v súvislosti s prípravami na násilnú zmenu ústavného poriadku.

Skýti sú opisovaní ako staroveký jazdecký kočovný národ, ktorý žil v stepných oblastiach Európy a Ázie. Údajní maďarskí Skýti sa usilovali o oficiálne uznanie za etnickú menšinu, ale maďarský parlament to odmietol, uviedol spravodajský portál 444.hu.

Stalo sa tak po tom, čo akadémia vied podľa agentúry AFP informovala zákonodarcov, že Skýti vyhynuli pred viac ako 2 000 rokmi. Návrh na uznanie maďarských Skýtov ako národnostnej menšiny predložil Alfréd Pócs, známy svojimi konšpiračnými teóriami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet