Na hlavný obsah

Maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO, napísal to Viktor Orbán na sociálnej sieti

Telefonoval so šéfom Aliancie Jensom Stoltenbergom.

Maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO, napísal to Viktor Orbán na sociálnej sieti
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO. Napísal v stredu (24. 1.) maďarský premiér Viktor Orbán na sociálnej sieti X po telefonáte so šéfom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Vstup Švédska do Aliancie doteraz blokovali Maďarsko a Turecko. Turecký parlament však v stredu schválil prijatie škandinávskej krajiny. Teraz je na tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, aby ratifikáciu dokončil.

„Potvrdil som, že maďarská vláda podporuje členstvo Švédska v NATO. Zdôraznil som tiež, že budeme naďalej naliehať na maďarské Národné zhromaždenie, aby hlasovalo za vstup Švédska,“ napísal Orbán.

„Teším sa na ratifikáciu hneď, ako sa zíde maďarský parlament,“ uviedol Stoltenberg dnes na sociálnej sieti X. Ratifikácia švédskeho vstupu uviazla v maďarskom parlamente na viac ako rok. Vstup krajiny do NATO si vyžaduje súhlas všetkých členov aliancie.

Orbán okrem toho v utorok (23. 1.) uviedol, že pozval švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby s ním prediskutoval vstup Švédska do NATO. Podľa Politico švédska strana odmietla návrh Maďarska týkajúci sa rokovaní, ale vyjadrila nádej, že Budapešť čoskoro ratifikuje žiadosť Švédska o vstup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet