Na hlavný obsah

Maďarsko dostalo druhú dávku zablokovaných peňazí z EÚ. Aby dostalo všetko, musia splniť viacero podmienok

Tamojšia vláda je optimistická.

Maďarsko dostalo druhú dávku zablokovaných peňazí z EÚ. Aby dostalo všetko, musia splniť viacero podmienok
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Za necelý týždeň dostalo Maďarsko druhú dávku z doteraz zablokovaných peňazí z Európskej únie. Utorkový (2. 1.) balík vo výške 445 miliónov eur pochádza z kohéznych fondov. Naďalej je tam zamrazených viac ako 10 miliárd eur.

„Zacinkala pokladnica, prišli peniaze.“ V takejto dobrej nálade komentuje maďarská odborná tlač prevod prvého preddavku z kohézneho fondu na obdobie 2021-2027. Balík obsahuje pre Maďarsko 22 miliárd eur. Necelých 10 miliárd uvoľnila Únia vlani v decembri, s tým, že zatiaľ vyplatí preddavky vo dvoch častiach.

Postupnému vyplácaniu zmrazených eurofondov pre Maďarsko sa v reportáži v relácii Správy :24 venoval spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

V utorok prišla prvá, druhá príde do konca roka. Minister financií Mihály Varga komunikoval túto správu cez sociálnu sieť. Zdôraznil, že odblokovaním desiatich miliárd eur Európska komisia uznala vykonané či začaté justičné reformy.

Opozičné komentáre k tomu dodávajú, že pre totálne otvorenie kohútikov, aby cez ne „pretiekla“ celá 22-miliardová suma, vláda ešte musí splniť sériu podmienok.

Inak maďarská vláda v uplynulých rokoch prejavovala vysoký stupeň optimizmu, lebo preddavky na tisíce projektov vo výške zhruba 700 miliónov eur vyplatila výhercom tendrov vopred, podpory vlastne sama sebe úverovala. Z iného európskeho balíka na obnovu dostalo Maďarsko koncom minulého roka takmer 800 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet