Na hlavný obsah

Malej obci pri Prievidzi hrozilo, že príde o školu. V poslednej chvíli ju zachránil farár z neďalekej dediny

Zobral na seba úlohu riaditeľa školy.

Malej obci pri Prievidzi hrozilo, že príde o školu. V poslednej chvíli ju zachránil farár z neďalekej dediny
Základná škola v obci Čavoj. Foto: RTVS

Malej obci Čavoj v prievidzskom okrese hrozilo, že príde o základnú školu. Záujem detí aj rodičov bol, no dlho nemohli zohnať riaditeľa. V poslednej chvíli prišla záchrana. Farár z neďalekej dediny je pedagóg s bohatou praxou. Okrem farnosti tak vedie aj školu.

„Pätnásti ľudia by nemali prácu, deti by nemali školu. Raz keby sa táto škola zatvorila, v živote sa nikdy neotvorí. Mám inú prácu, ale v rámci povolania bolo pomôcť,“ povedal farár a riaditeľ ZŠ v Čavoji Róbert Stenchlák.

Pán farár pomohol v poslednej chvíli. Do dvoch výberových konaní na riaditeľa sa neprihlásil nikto. Ešte tri dni pred začiatkom školského roku netušili, či sa vôbec škola otvorí.

„Úprimne neviem, ako by sme situáciu boli vyriešili v priebehu troch dní. Povedal, že ponuku zváži, aj keď bol zaskočený, že si vyžiada súhlas od biskupa, tak nakoniec tú ponuku prijal,“ objasnila starostka Čavoja Anna Gulášová.

Zachránenej škole pri Prievidzi sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Róber Stenchlák má okrem teológie vyštudovanú špeciálnu pedagogiku a 25-ročnú prax učiteľa. Riaditeľovanie zobral len pod podmienkou, že to nie je definitívne riešenie. A tak hľadajú nového riaditeľa ďalej. Napriek tomu, že školu navštevuje 45 detí, chcú ju zachovať.

„Na veľkých školách nie je priestor sa im venovať, a preto sem chodia aj deti, ktoré našu pomoc naozaj potrebujú,“ priblížila jedna z učiteliek Petra Fajerová.

Napriek tomu, že ide o málotriedku, niektorí rodičia sú ochotní do tejto malej školy deti voziť aj niekoľko desiatok kilometrov.

Na škole sú ročníky od prvého po deviaty. Triedy sa počas vyučovania spájajú a starší pomáhajú mladším. A čo je podľa učiteľov dôležité – na škole nemajú problém so šikanou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny