Na hlavný obsah

ME v biatlone: V Osrblí návrat Kuzminovej, prihlásili sa aj jednotlivci z Brazílie, Mexika či Argentíny

Slovensko bude reprezentovať trinásť pretekárov.

ME v biatlone: V Osrblí návrat Kuzminovej, prihlásili sa aj jednotlivci z Brazílie, Mexika či Argentíny
Na snímke biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto: TASR

Biatlonové stredisko v Osrblí privíta už od stredy 24. januára ďalšie prestížne podujatie. Po vlaňajších majstrovstvách sveta v letnom biatlone sa tentoraz v zime uskutoční európsky šampionát.

Za domáci tím bude bojovať dokopy trinásť pretekárov, pričom najväčšiu pozornosť bude pútať trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová.

Najúspešnejšia slovenská biatlonistka ukončila kariéru v roku 2019 a odvtedy sa venovala prevažne práci s mládežou. V októbri však ohlásila návrat do súťažného kolotoča práve na domácich majstrovstvách Európy. Ak by na nich uspela, mohla by sa objaviť aj v ďalších pretekoch v sezóne.

„Čo sa týka ME, dôležité pre mňa bude okrem výsledku aj to, čo so mnou preteky urobia. Či tam nenechám všetky sily a poviem si, že ďalej nevládzem. Ide mi o to, aby som naštartovala juniorov, zapôsobila na nich zvnútra a potom im mohla uhnúť a podporovať ich mimo trate.

Telo už neregeneruje tak rýchlo, ako v prípade mladých športovcov, ale dôležité je, že funguje svalová pamäť a mám skúsenosti a prehľad. Veľmi veľa som sa tiež naučila pri práci s mládežou,“ uviedla koncom minulého roka v polovici prípravy.

Kuzminová podľa pravidiel Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) musela ohlásiť štart po návrate pol roka vopred. Dôvodom bol antidopingový systém.

Vracia sa aj Kazár

Okrem nej sa v slovenskom výbere predstaví aj ďalší „veterán“ Matej Kazár, ktorý taktiež ukončil kariéru v roku 2019, odvtedy trénuje popri zamestnaní, no v uplynulej sezóne i tak štartoval vo Svetovom pohári.

Spolu s Kuzminovou budú v pozícii akýchsi „hrajúcich kapitánov“ pre ďalších jedenásť krajanov, ktorí sa predstavia v Osrblí. Päť z nich patrí do elitnej kategórie a až šesť ešte stále medzi juniorov.

Mária a Zuzana Remeňové s Júliu Machyniakovou absolvujú celý program. Ema Kapustová nastúpi iba na vytrvalostné preteky. Kuzminová bude štartovať v rýchlostných pretekoch (podľa výsledku na stíhacích) a pravdepodobne veľkej miešanej štafete 2+2.

Iba rýchlostné preteky (prípadne stíhačku) absolvujú aj juniorky Sára Pacerová a Kristína Makovínyová. Pre tieto juniorky to bude prvé porovnanie s elitným tímom. Doň sa nezmestila dorastenka Tamara Molentová, ktorá ostala v pozícii náhradníčky a s tímom bude trénovať v dejisku.

Z mužov nastúpia na kompletný program Tomáš Sklenárik a Damián Cesnek. Na šprint ich doplní aj 40-ročný Kazár a priestor dostanú juniori Matej Badáň, Sebastián Ilavský a Šimon Adamov. Pre posledných dvoch to bude debut medzi mužmi. Náhradník je dorastenec Martin Cienik.

„Pre náš tím, a najmä jeho pretekárov z elitnej kategórie, je to jeden z dvoch vrcholov sezóny, na ktorý sme sa pripravovali, tak veríme, že sa nám podarí dosiahnuť pekné výsledky. Máme stanovené vysoké ciele okolo 15 až 20. miesta u týchto pretekárov, no veríme, že sa nám podarí uspieť aj v miešaných štafetách. Uvidíme, ako na tom bude aj Nasťa, na ktorú sa tešíme,“ povedal pre organizátorov šéf tímu Peter Kazár.

Na šampionáte sa predstavia nielen Európania

Na kontinentálnom šampionáte sa zúčastní približne 300 športovcov a prihlásilo sa 34 krajín z piatich kontinentov. IBU totiž druhý najväčší vrchol sezóny otvára pre všetky krajiny, nielen Európanov.

Iné kontinentálne šampionáty sa pod hlavičkou IBU nejazdia. V Osrblí nebudú chýbať pretekári z najsilnejších biatlonových krajín Nórska, Nemecka, Francúzska, Švédska či Česka, i keď bez svojich najlepších zo Svetového pohára.

Naopak, v najsilnejšom zložení by mala štartovať Ukrajina, no i Bulharsko, Kazachstan, Lotyšsko, Litva, Moldavsko či Rumunsko. Z „exotických“ biatlonových krajín sa prihlásili jednotlivci napríklad z Bosny a Hercegoviny, Španielska, Brazílie, Mexika, Argentíny a Austrálie.

Podujatie odštartuje v stredu 24. januára o 10.30 hod. vytrvalostnými pretekmi mužov na 20 km a popoludní absolvujú 15 km dlhú trať ženy. Nasleduje deň voľna, v piatok (26. 1.) sú na programe šprinty, v sobotu (27. 1.) stíhacie preteky a ME vyvrcholia v nedeľu 28. januára miešanými štafetami dvojíc a tímov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport