Na hlavný obsah

Mladí ľudia sa čoraz viac radikalizujú. Nezisková organizácia sa im snaží pomáhať aj v uzavretých skupinách

Vlani pomáhali psychológovia 184-tisíckrát.

Mladí ľudia sa čoraz viac radikalizujú. Nezisková organizácia sa im snaží pomáhať aj v uzavretých skupinách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mladí ľudia potrebujú, aby ich niekto počúval. Obrátia sa na toho, kto im túto možnosť ponúkne, teda aj na extrémistické skupiny. Psychológovia práve tento dôvod vidia za radikalizáciou mládeže. Nezisková organizácia IPčko zorganizovala už tretiu diskusiu s odborníkmi.

To, že sa mládež čoraz viac radikalizuje nie je podľa odborníkov iba zdanie. Dokazujú to výsledky ich skúmaní.

„Psychológovia z IPčka vlani pomáhali cez krízové komunikácie 184-tisíckrát. ,,Z toho v 579 prípadoch bola primárnou témou práve radikalizácia a 1 294 krát to bolo sekundárnou témou,“ upresnil psychológ IPčka Marek Madro.

Odborníci upozorňujú na viaceré prekážky, pri snahe zabrániť prejavom radikalizácie. ,,Bojujeme s jedným veľkým problémom, a to je kyberpriestor, ktorý je pre mnohých učiteľov veľkou neznámou,“ uviedla školská psychologička.

Nejde však o komunikáciu na bežných internetových platformách ako Facebook alebo Instagram. Ale na tých, ktoré sú určené napríklad na komunikáciu počas online hry.

Radikalizácii mládeže sa v Správach RTVS venovala Karolína Janičíková:

Mladí ľudia sa čoraz viac radikalizujú

,,Napríklad také platformy ako telegram vôbec neregulujú to, aký obsah sa tam šíri. Táto forma obsahu, sa k nim dostáva vo forme, ktorá je vlastne lákavá, príťažlivá. Čiže na seba naberá nejakým veľmi zvráteným spôsobom až takú formu zábavy,“ vysvetlil expert na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák.

Dôležitá téma aj pre ministerstvo školstva

Existujú terénni psychológovia, ktorí sa infiltrujú do uzavretých skupín na týchto platformách častokrát so skrytou identitou. S mládežou sa potom snažia nadviazať vzťah, kontakt a pomôcť im.

,,Tá naša primárna téma sú najmä psychické ťažkosti. Sú to najmä tie hraničné situácie, práve streamovaná samovražda je moment, kde chceme byť pri tom človeku, chceme tomu zabrániť,“ vyhlásil psychológ Madro.

Radikalizácia mládeže je jednou z najdôležitejších tém aj pre ministerstvo školstva.

,,Preto sa pripravujú účinnejšie programy, ktorých úlohou bude učiť žiakov, študentov, ale aj učiteľov a zamestnancov škôl zvládať problémy, konflikty a rizikové správanie v bezpečnom prostredí so zapojením rodičov a celej komunity,“ zaznelo v stanovisku Ministerstva školstva SR.

Nezisková organizácia IPko sa rozhodla vytvoriť digitálnu kampaň Nevypočutí, v rámci ktorej chcú poskytovať pomoc pre frustrovaných mladých ľudí v online priestore, ale aj vzdelávať učiteľov a psychológov, ako mladým pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko