Na hlavný obsah

Aj Slovensko je na mape terorizmu. Radikalizácia mládeže v online priestore je čoraz väčšou hrozbou pre celú Európu

Jedného Slováka z terorizmu už odsúdili.

Aj Slovensko je na mape terorizmu. Radikalizácia mládeže v online priestore je čoraz väčšou hrozbou pre celú Európu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hrozba teroristického útoku na slovenských stredných školách. Útočník sa vyhrážal, že ak nedostane milióny, zaútočí výbušninami a strelnými zbraňami. Možné teroristické útoky a radikalizácia mládeže v online priestore, sú čoraz horúcejšou témou a hrozbou pre celú Európu.

Experti na terorizmus sa nedávno stretli na európskom protiteroristickom mítingu v Haagu. Reportéri boli ako jediní zástupcovia médií pri tom. Odborníci z viacerých krajín sa zhodujú, že hrozbu teroristického útoku kdekoľvek v Európe nemožno vylúčiť.

Pozrite si celú reportáž Petra Žatka z relácie RTVS Reportéri:

Odborníci z viacerých krajín, vrátane Španielska, Česka, Belgicka aj Slovenska hovoria o ich rastúcej hrozbe. Viaceré krajiny terorizmu pritom čelili už v minulosti.

„Pri slove terorizmus mi ako prvé napadne kriminálna organizácia ISIS, ktorá spáchala najväčší teroristický útok v Španielsku 11 marca 2004 v Madride, takmer 200 ľudí neprežilo a vyše dvetisíc bolo zranených,“ uviedla španielska Národná korešpondentka pre terorizmus.

Terorizmu čelilo v minulosti aj Belgicko. „Mali sme niekoľko útokov, ten najväčší na civilné obyvateľstvo bol 22 marca 2016. Šoférovala som do práce v centre Bruselu a videla som obrovský dym. Povedala som si, že sa musím okamžite dostať do práce,“ spomínala belgická národná korešpondentka pre terorizmus Ester Natus.

Hrozba rastie vo virtuálnom priestore

Desivé prípady sú dôkazom toho, že terorizmus nepozná hranice. Aby štáty dokázali proti nemu účinné bojovať, tak to bez spolupráce nepôjde.

„V 80. rokoch sa teroristi museli stretnúť osobne, aby niečo naplánovali. Teraz sú iné možnosti, stretávajú sa vo virtuálnom priestore, komunikujú cez zašifrované aplikácie, aj keď sa nikdy nestretli, vedia cez rôzne utajené platformy plánovať teroristické útoky,“ tvrdí hovorca Europolu Jan Op Gen Oorth.

Dodal, že internet a virtuálny priestor sa rozširujú, a tak sa nedá sledovať všetko. Kedy môžu teroristi zaútočiť sa podľa hovorcu Europolu zisťuje ťažko. Europol má špeciálne protiteroristické centrum, ktoré je v prvej línii boja proti neustále meniacim sa hrozbám útokov v Európe. Zbiehajú sa v ňom všetky informácie a podľa toho sa aj koordinuje spolupráca štátov.

„V 21. storočí máme množstvo dát dôležitých pre vyšetrovanie, treba ich prefiltrovať a sústrediť sa na dôležité fakty. Monitorujeme online priestor, sociálne médiá pre propagandu. Sme v kontakte s členskými štátmi, aby nás informovali o podozrivých aktivitách,“ opísal Op Gen Oorth prácu protiteroristického centra.

Prípad SlovakBro

Vlani 11. mája vyrazili traja muži autom z Brna na Slovensko. Namierené to mali cez hraničný priechod po diaľnici D2. V aute bol vtedy aj 22-ročný vysokoškolák Pavol.

„Prekvapilo ma, aký dvojitý život vedie ten mladý človek. V podstate 80 percent svojho času bol v online priestore. Tam bol úplne niekto iný. V reálnom živote to bol tichý, slušný človek a v online priestore sa menil na úplne inú osobnosť,“ opísal zástupca národného člena v Eurojuste za Slovensko Michal Bačo.

O vysokoškolákovi s prezývkou SlovakBro už vtedy vyše roka vedela americká FBI. Sledovali jeho aktivity na internete v uzavretých fórach a upozornili na to české aj slovenské bezpečnostné zložky.

„Američania nám pomohli prepojiť virtuálnu osobu s identitou konkrétnej fyzickej osoby, na ktorej sa už potom ďalej pracovalo,“ uviedol Bačo. Počas toho, ako české aj slovenské zložky zbierali ďalšie dôkazy, Američania tlačili na to, aby 22-ročný slovenský študent čo najskôr skončil v putách.

Podľa nášho zdroja sa Američania obávali, že ak by naďalej pôsobil na uzavretých fórach, môže dôjsť k násiliu alebo aj k teroristickému útoku.

Slovák bol totiž aktívny na platforme Terrorgram, kde povzbudzoval k násiliu, zverejňoval návody na výrobu zbraní, výbušnín, velebil teroristov bielej rasy. Hlásil sa k pravicovej militantnej ideológii, ktorá nie je len o verbálnych hrozbách, ale podnecuje aj k reálnym útokom.

„Jeho vplyv bol veľmi výrazný, je zarážajúce, že mal veľmi vysokú sledovanosť, nielen u nás, ale aj v zámorí,“ opísal národný korešpondent pre terorizmus Peter Kysel. Bačo priblížil, že sa našli kľúčové dôkazy.

Prvý odsúdený slovenský terorista

Pre jeho aktivity na uzavretých fórach sa o neho zaujímajú aj kanadskí vyšetrovatelia. Pôvodne mu hrozil 15-ročný trest za mrežami. Ku všetkému sa priznal a súd mu schválil dohodu o vine a treste. SlovakBro dostal za extrémizmus a účasť na terorizme šesť rokov.

Prvý odsúdený slovenský terorista rozhovor i písomne odpovedať na naše otázky spoza mreží odmietol. Vyjadriť sa nemohol ani jeho vtedajší obhajca.

Prípad prvého odsúdeného Slováka za terorizmus pomohla dotiahnuť do konca európska justičná agentúra. Eurojust spravuje protiteroristicky register. Zlievajú sa v ňom informácie o prípadoch terorizmu, ktoré sa vyšetrujú vo viacerých štátoch. Ako jediní novinári sme strávili v agentúre niekoľko dní.

Len za vlaňajší rok eviduje európska justičná agentúra vyše 200 prípadov terorizmu, ktoré sa vyšetrujú. Z toho je 53 nových, zvyšok je z predchádzajúcich rokov. 

„Čo mňa osobne, nie len ako prokurátora, ale ako osobu, ako občana EÚ znepokojuje, že medzi mladými ľuďmi je veľký nárast, hlavne v kyberpriestore niečoho, čoho sme neboli svedkami,“ podotkol Bačo.

Odhaliť šírenie takýchto obsahov pritom nie je jednoduché „To už nie sú len jednoduché clonky, ktoré by vyzerali ako text, to sú rôzne videá, kresby, animácie, ktoré sa podobajú obľúbeným mangám a podobne. Sú presne cielené na generáciu ľudí, ktorá je v tínedžerskom veku, alebo blízko pri ňom,“ vysvetlil Kysel.

Slovensko na mape terorizmu

Slovensko už je na mape terorizmu po vlaňajšom októbrom útoku 19-ročného študenta na podnik, kde sa stretávali LGBT+ ľudia. Vražedné besnenie mladíka neprežili dvaja mladí ľudia. Útočník, ktorý následne obrátil zbraň proti sebe, bol zradikalizovaný v online priestore.

„Dochádza tam k jeho glorifikovaniu na Terorgrame, kde je vyhlásený za svätého. Toto sú, z môjho pohľadu, veľmi nebezpečné akty. Je to robené pre ľudí, ktorí zmýšľajú podobne,“ dodal Kysel.

Vlani na jeseň skončili v putách traja stredoškoláci, ktorí taktiež pôsobili v uzavretých fórach. Najmladší z nich, len 16-ročný, pôsobil v pravicovej teroristickej skupine FKD. Jedným z lídrov tejto uzavretej skupiny bol len 13-ročný chlapec, ktorého zatkli v Estónsku. Prípady slovenských mladíkov zatiaľ neukončili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko