Na hlavný obsah

Mladí sa radikalizujú už aj na Slovensku. Riešenie zhora sa môže podľa Bránika vypomstiť

O radikalizácii mladých ľudí budeme hovoriť v relácii Cez lupu v sobotu 29. júla o 20.20 h na :24.

Mladí sa radikalizujú už aj na Slovensku. Riešenie zhora sa môže podľa Bránika vypomstiť
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Radikalizácia mladých dnes už nie je iba hrozbou. To, čo sme donedávna videli len v správach zo zahraničia, je realitou aj u nás. Veková hranica radikalizujúcich sa mladých ľudí je až strašidelne nízka. Je online priestor miestom, kde sa deti menia na samozvaných správcov sveta? Cítia sa mladí tak veľmi nepochopení, že extrémizmus je pre nich východiskom?

Podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika nejde o nový fenomén a svedkami podobných vĺn sme boli aj v minulosti. „Vždy sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní prekračovať hranice. Ide o to, že teraz majú k dispozícii techniku, ktorou možno páchať zločin aj na diaľku. Zasiahnuť by mali rodičia, začať s mladými pracovať včas, lebo ak sa systém pokúsi o totálnu kontrolu, tak tým len potvrdí, že svetovláda existuje a že po nich ide a môže to vyvolať presný opak toho, čo očakávame,“ zhodnotil Bránik.

„Veľa mladých ľudí hovorí o osamelosti, hľadajú komunitu, kde sa budú cítiť prijatí, hodnotní a výnimoční, a to je impulz pre ľudí, ktorí hľadajú takýchto ľudí, napĺňajú ich potreby, dávajú zmysel ich bytiu a prenesú ich z relatívne bezpečného sveta sociálnych sietí do uzavretých komunít,“ priblížila Zuzana Juráneková, odborná poradkyňa v OZ IPčko. „Zrazu sa o nich hovorí, niekto sa o nich zaujíma a oni z toho čerpajú silu a sebadôveru, že cesta, po ktorej idú je správna,“ skonštatoval Bránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko