Na hlavný obsah

Mladí učitelia sa v bratislavských školách dlho neohrejú, problémom sú vysoké životné náklady. Pomôcť by mohol nový príspevok

Rezort chce zvýšiť záujem o povolanie učiteľa.

Mladí učitelia sa v bratislavských školách dlho neohrejú, problémom sú vysoké životné náklady. Pomôcť by mohol nový príspevok
Na ilustračnej snímke učiteľka v škole. Foto: RTVS

Minister pedagógom prisľúbil, že by onedlho mohli dostávať motivačný príspevok. Pomocou neho chce rezort zvýšiť záujem o povolanie učiteľa.

Riaditelia bratislavských škôl majú problém získať nových mladých učiteľov. Ak sa ich aj podarí nejakého nájsť, kvôli vysokým životným nákladom v hlavnom meste často dlho nevydržia.

„Buď odídu na materskú dovolenku, alebo veľa učiteľov do dôchodku, alebo sa vracajú naspäť do rodných miest na východné Slovensko. Mali sme mladé učiteľky, ktoré aj keď sa v Bratislave vydali, aj keď tu študovali, tak si nevedeli zohnať bývanie, alebo zobrať si hypotéku,“ hovorí zástupkyňa riaditeľky pre prvý stupeň ZŠ Podzáhradná Gabriela Fajnorová.

Motivačnému príspevku pre učiteľov v bratislavskom kraji sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

„Verím, že už možno od marca budeme mať systém, ktorým sa budeme snažiť vyrovnávať ekonomické rozdiely tak, aby to bolo spravodlivé pre všetkých,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Príplatok na bývanie

V Bratislavskom kraji je až 25 percent neobsadených učiteľských miest. Vo zvyšku Slovenska je to len 8 percent. Ministerstvo chce preto ponúknuť učiteľom v Bratislave príplatok.

„Mne sa podarilo už v rozpočte na tento rok zabezpečiť peniaze na tieto príplatky. Budeme o tom rokovať s našimi partnermi, chceme, aby to bolo fér. Priemerné mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí v Bratislave sú iné ako vo zvyšku Slovenska, čo vytvára obrovský tlak na trhu práce,“ hovorí Drucker.

„Nedá sa povedať, či by to bolo férové, ale v Bratislave sú vyššie náklady na živobytie, na bývanie, čo je najväčší problém pre učiteľa, najmä nováčika,“ upozorňuje učiteľka ZŠ Podzáhradná Silvia Sečanská.

Odborári nesúhlasia. Podľa nich má byť za rovnakú prácu rovnaká pláca. „Sme za to, aby zamestnanci školstva dostávali príspevok, ale dajme tomu by to bol príspevok na bývanie. Otázka je, že v akej výške bude ten príspevok. Pokiaľ by to bolo štyridsať, päťdesiat, alebo nejakých šesťdesiat eur, tak my hovoríme, že je to málo,“ vyhlásil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva vedy a výskumu Pavol Ondek.

Diskusia medzi ministerstvom a odborármi naďalej pokračuje. Minister však avizoval, že chce začať s vyplácaním príspevku čím skôr. V štátnom rozpočte na rok 2024 je na tento účel vyčlenených 60 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko