Na hlavný obsah

Nobelovu cenu by mohli získať bojovníci za mier v Gaze či na Ukrajine, ale aj Donald Trump

Meno tohtoročného laureáta bude oznámené v októbri.

Nobelovu cenu by mohli získať bojovníci za mier v Gaze či na Ukrajine, ale aj Donald Trump
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za mier by koncom roka mohla dostať niektorá z organizácií, ktoré sa snažia o mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu či o ukončenie vojny na Ukrajine, alebo bieloruské hnutie pomáhajúce utečencom.

Informovala o tom v stredu (31. 1.) v deň uzávierky podávania nominácií, agentúra AP. Medzi osobnosťami navrhnutými na Nobelovu cenu za mier je okrem iného opäť aj americký exprezident Donald Trump.

Mená nominovaných nórsky Nobelov výbor nezverejňuje. Zvyčajne sa ale niektoré dostanú do médií vďaka tým, ktorí ich navrhli. Napríklad Trumpa navrhla republikánska členka americkej Snemovne reprezentantov Claudia Tenneyová. Navrhla ho za jeho podiel na uzavretí dohôd o normalizácii vzťahov Izraela s viacerými arabskými krajinami v čase, keď bol prezidentom.

Viacerí politici z americkej Demokratickej strany nominovali na mierovú cenu neziskovú organizáciu World Central Kitchen (WCK). Tá poskytuje jedlo v miestach prírodných katastrof. Navrhli tiež jej zakladateľa, španielsko-amerického šéfkuchára Josého Andrésa.

Akademici zo Slobodnej univerzity v Amsterdame (VU) navrhli viaceré organizácie z Blízkeho východu za ich úsilie o mierové spolužitie Izraelčanov a Palestínčanov. Ide o ekologickú EcoPeace či izraelské hnutie Women Wage Peace a palestínske Women of the Sun.

Nórska poslankyňa Ingvild Wetrhusová Thorsviková navrhla na Nobelovu cenu za mier palestínskeho fotožurnalistu Mutáza Azajzu. Ten dokumentuje súčasnú humanitárnu krízu v Pásme Gazy.

Meno laureáta oznámia v októbri

Stály medzinárodný výbor mieru (IPB), ktorý dostal túto cenu v roku 1910, nominoval tento rok Ukrajinské pacifistické hnutie, bieloruskú exilovú organizáciu Our House a ruské hnutie odporcov vojenskej služby DSO, čo sú dobrovoľníci, ktorí radia Rusom, ako sa vyhnúť vojenskej službe.

Kandidátov na Nobelovu cenu za mier môžu navrhovať napríklad poslanci a členovia vlád všetkých krajín, predchádzajúci laureáti tejto ceny či súčasní alebo bývalí členovia Nobelovho výboru. Tí súčasní môžu svojich kandidátov navrhnúť ešte na prvom zasadnutí tohto výboru po 1. februári. V posledných rokoch bolo na túto cenu nominovaných okolo 300 osobností či organizácií.

Meno tohtoročného laureáta Nobelovej ceny za mier bude oznámené v októbri. Cena sa odovzdáva v Osle 10. decembra. Vlani ju dostala väznená iránska aktivistka Narges Mohammadíová, ktorá bojuje za ľudské práva a slobodu a proti diskriminácii žien vo svojej krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet