Na hlavný obsah

Najlepší spôsob, ako stabilizovať Blízky východ, je samostatný štát pre Palestínčanov. Vyhlásil to Blinken

Zároveň by to podľa neho viedlo k izolácii Iránu.

Najlepší spôsob, ako stabilizovať Blízky východ, je samostatný štát pre Palestínčanov. Vyhlásil to Blinken
Americký minister zahraničia Antony Blinken. Foto: ČTK/AP/Evelyn Hockstein

Najlepším spôsobom, ako stabilizovať Blízky východ a izolovať Irán a jeho spojencov, je ponúknuť Palestínčanom možnosť vzniku samostatného štátu. Po rokovaní s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím to v piatok (12. 1.) vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken.

Ak však toto riešenie spojené s integráciou Izraela do regiónu nevyjde, možno sa obávať ďalšej „deštrukcie a nihilizmu“ zo strany teroristických organizácií a povstaleckých skupín, varoval Blinken na záver svojej štvrtej blízkovýchodnej cesty od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Irán ako nepriateľ Izraela podporuje Hamas, libanonské šiitské hnutie Hizballáh a podľa britských a amerických zástupcov tiež jemenských povstalcov, ktorí svojimi útokmi už týždne ohrozujú námornú dopravu v Červenom mori.

„Je to najlepší spôsob ako izolovať, ako odsunúť na okraj dianie Irán a jeho spojencov, ktorí nám a v podstate všetkým ostatným v regióne spôsobujú veľké ťažkosti,“ vyhlásil Blinken podľa agentúry Reuters o vytvorení samostatného palestínskeho štátu.

Dvojštátne riešenie konfliktu

Odkázal tak na postoj súčasnej administratívy prezidenta Joea Bidena, ktorá podporuje tzv. dvojštátne riešenie konfliktu na Blízkom východe – vznik samostatnej Palestíny, kde by vládla eventuálne reformovaná Palestínska autonómia.

„Druhou cestou je byť naďalej svedkami terorizmu, nihilizmu a deštrukcie zo strany Hamasu, húsíov, Hizballáhu, všetkých podporovaných Iránom,“ dodal Blinken.

Pri jednej zo svojich prvých návštev Izraela po začiatku konfliktu šéf americkej diplomacie poznamenal, že diplomatické zbližovanie Izraela a Saudskej Arábie v uplynulom roku mohlo byť jednou z príčin, prečo sa Hamas rozhodol na Izrael zaútočiť.

Egypt sa spoločne s Katarom snaží sprostredkovať rokovania o prímerí medzi Izraelom a Hamásom. Hamás USA a Európska únia označujú za teroristickú organizáciu. Sísí podľa vyhlásenia svojho úradu Blinkena informoval o najnovšom vývoji.

Izrael pristúpil na niekoľkodňové prímerie výmenou za prepustenie desiatok rukojemníkov koncom novembra. Odvtedy však napriek početným výzvam pokračuje v operácii proti Hamasu v Pásme Gazy. Pri nej už podľa úradov v Gaze riadených Hamásom zomrelo vyše 23-tisíc ľudí. Útok Hamasu, ktorý vyvolal izraelskú odvetu, pripravil 7. októbra o život asi 1 200 ľudí.

Blinken návštevou Egypta zakončil svoju štvrtú cestu po Blízkom východe od začiatku vojny. Šéf americkej diplomacie navštívil Jordánsko, Katar, Spojené arabské emiráty, Saudskú Arábiu, Egypt a na začiatku cesty tiež Grécko a Turecko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet