Na hlavný obsah

Nemeckí farmári chcú pokračovať v protestoch. Vypadni, kričali ministrovi financií

Zhromaždenie ovplyvnilo v Berlíne aj dopravu.

Nemeckí farmári chcú pokračovať v protestoch. Vypadni, kričali ministrovi financií
Poľnohospodári držia vlajku s nápisom v nemčine "Naša krajina na prvom mieste" počas protestov v Berlíne. Foto: TASR/AP

Ak vláda nezmierni daňovú záťaž poľnohospodárov, budú protesty pokračovať. V pondelok (15. 1.) to na veľkej demonštrácii v Berlíne proti chystaným vládnym škrtom vyhlásil šéf Zväzu nemeckých poľnohospodárov (DBV) Joachim Rukwied.

Pred nahnevaných farmárov predstúpil tiež spolkový minister financií Christian Lindner. Po celé trvanie svojho prejavu však čelil pískotu. Lindner povedal, že rozhorčenie poľnohospodárov chápe. Dodal, že on ako správca rozpočtu odmieta ďalšie zadlžovanie, ktoré by bolo aj na úkor farmárov.

„Vypadni, vypadni!“ pokrikoval na Lindnera dav tisícok demonštrantov, ktoré zhromaždili pri Braniborskej bráne v centre nemeckej metropoly. Pískot a výkriky nesúhlasu sa pokúsil Rukwied utíšiť. „K demokracii patrí rešpekt a ochota načúvať,“ povedal predák poľnohospodárov.

Lindner na úvod poľnohospodárom poďakoval za to, že dnešný deň a aj celý predchádzajúci týždeň protestov sa zaobišli bez násilností.

„Mnohí sa obávali. Ja som z toho mal tiež strach. Dnes vám môžem povedať, že váš protest je oprávnený a že je mierumilovný,“ uviedol. Poznamenal, že vidí značný rozdiel medzi demonštrantmi a klimatickými aktivistami z hnutia Letzte Generation (Posledná generácia),“ povedal.

„Zatiaľ čo klimatickí aktivisti Braniborskú bránu, symbol jednoty Nemecka, pošpinili, vy ste jej vzdali hold,“ dodal.

Lindner: Jediná cesta je šetriť

Minister financií za hlasného pískania a kriku demonštrantov vysvetľoval poľnohospodárom, že nie je iná cesta ako pokračovať v úsporách. „Som správca peňazí daňových poplatníkov, čo ste vy. Sú to teda vaše peniaze, „povedal s tým, že nemôže pristúpiť k ďalšiemu zadlžovaniu Nemecka.

„Všetci musíme odviesť svoj diel. Počujete, aj vláda,“ povedal Lindner. Ako príklad uviedol, že zastavil stavebné plány na rozšírenie ministerstva financií. Stavba by podľa skorších odhadov vyšla až na 800 miliónov eur.

Prejav Lindner ukončil vyhlásením, že poľnohospodárom žiadne nové úľavy dnes ponúknuť nemôže, len spoluprácu. Apeloval tiež na Nemcov, aby uprednostňovali v obchodoch nemecký tovar pred lacnejším dovozom.

Rukwied, ktorý k demonštrantom hovoril pred Lindnerom, varoval, že pohár trpezlivosti pretiekol. „Čoho je veľa, toho je príliš,“ vyhlásil. „Stiahnite návrhy na zvýšenie daní a my potom stiahneme traktory z ulíc,“ zdôraznil. Varoval, že protesty budú pokračovať, ak vláda poľnohospodárom neustúpi.

Rukwied už skôr vyhlásil, že úsporné opatrenia vlády vrátane konca daňových výhod budú pre poľnohospodárov znamenať záťaž vo výške jednej miliardy eur. Vláda následne škrty v poľnohospodárstve čiastočne prehodnotila a rozhodla sa zachovať daňové oslobodenie poľnohospodárskych vozidiel.

Na skončení podpory dieselu pre poľnohospodárov však trvá, pristúpila však k postupnému znižovaniu dotácií tak, aby skončili do roku 2026 a nie už tento rok.

Veľké prípravy na protest

Nemeckí poľnohospodári v pondelok (15. 1.) zorganizovali v Berlíne veľkú demonštráciu. Išlo o vyvrcholenie týždňa protestov proti chystaným úsporným opatreniam vlády kancelára Olafa Scholza. Polícia už vopred varovala verejnosť a vodičov, že centrum mesta v okolí Braniborskej brány zablokuje.

Na bulvári 17. júna, ktorý je kľúčovou tepnou v metropole, polícia pre demonštrácii už od piatka (12. 1.) zaviedla dopravné obmedzenia. Problémy pre kolóny traktorov hlásia aj na príjazdoch do metropoly. 

Zablokovaný je okrem iného bulvár 17. júna od Víťazného stĺpu v parku Tiergarden k Braniborskej bráne vrátane priľahlých ulíc. Traktory zaplnili aj neďaleké Postupimské námestie. Polícia odhadla, že ráno bolo v berlínskych uliciach asi tritisíc traktorov a nákladných vozidiel a že ďalších dvetisíc poľnohospodárskych vozidiel je na ceste do centra.

Pre uzavreté cesty sa do problémov dostali spolu s vodičmi osobných áut tiež cestujúci v hromadnej doprave, niektoré autobusové linky sú totiž odrieknuté. Dopravný podnik BVG odporučil cestujúcim prestúpiť na metro a na mestskú železnicu.

V uplynulom týždni nemeckí poľnohospodári každý deň blokovali diaľničné nájazdy po celej krajine. Uzávierky sa týkali aj niekoľkých hraničných priechodov s Českom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet