Na hlavný obsah

Nápor migrantov na slovenské hranice pred voľbami mohla vygradovať Orbánova vláda, špekulujú médiá v Maďarsku

V Maďarsku je nelegálna migrácia stále aktuálnou témou.

Nápor migrantov na slovenské hranice pred voľbami mohla vygradovať Orbánova vláda, špekulujú médiá v Maďarsku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dočasné kontroly na slovensko-maďarských hraniciach sa v pondelok (22. 1.) končia. Slovenská strana ich zaviedla vlani 5. októbra, niekoľkokrát predĺžila, až začiatkom roka oznámila, že 22. januára ruší všetky dočasné opatrenia.

Keď slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok 4. januára oznamoval nepredlžovanie dočasných, náhodných kontrol na slovensko-maďarských priechodoch, na maďarskej strane to vítali. Hoci počas trvania týchto opatrení nebol narušený normálny pohyb cez hranice.

Téme nelegálnych migrantov a ako ju vnímajú v Maďarsku aj s ohľadom na zrušené kontroly na hraniciach zo strany Slovenska sa v reportáži v Správach RTVS venoval spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Médiá však pripomenuli, že v priebehu vlaňajšieho septembra sa nečakane zvýšil počet nelegálnych migrantov v smere od Maďarska na Slovensko.

V týždni po parlamentných voľbách na Slovensku migranti zo dňa na deň zmizli. Z toho viaceré opozičné portály vydedukovali, že túto nelegálnu migráciu vygradovala vláda Viktora Orbána, aby pomohla v kampani neskoršiemu víťazovi. Tieto úvahy však zostali v rovine špekulácií.

V Maďarsku ale téma nelegálnej migrácie je na dennom poriadku, hoci z juhu, zo Srbska prichádza málo ľudí, v druhom týždni ich bolo 24. Je to tak vďaka stále trvajúcim opatreniam srbskej polície na vojvodinskej strane hraníc, ale zrejme aj tuhej zime.

Inak na maďarskej strane majú policajti od nového roka zákonnú možnosť použiť proti násilným migrantom varové výstrely. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szíjjártó zasa minulý týždeň označil potláčanie nelegálnej migrácie za jednu z priorít maďarského predsedníctva v Európskej únii v druhom polroku, ako ho médiá citovali: beda nelegálnym migrantom..

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko