Na hlavný obsah

Nehôd detí na priechodoch pre chodcov pribudlo: Ich bezpečnosť je podľa mnohých rodičov otázna

Podľa polície by mali deti o bezpečnosti učiť aj ich rodičia.

Nehôd detí na priechodoch pre chodcov pribudlo: Ich bezpečnosť je podľa mnohých rodičov otázna
Podľa dopravného analytika treba pri nehodových úsekoch spraviť analýzu, prečo sa tam kolízie stávajú. Foto: RTVS

Zvýšený počet nehôd detí na priechodoch pre chodcov vyvolal otázku, či je dostatočná bezpečnosť detí pri ceste do školy.

Niektoré samosprávy využívajú na rizikové úseky mestské polície či občianske hliadky. Podľa polície a ministerstva školstva však treba aj vzdelávať samotné deti.

V minulom roku došlo podľa štatistík polície k viac ako tisíc nehodám chodcov. Z toho na priechode pre chodcov ich bolo viac ako štyristo. Najrizikovejšou skupinou medzi chodcami sú malé deti. Ich bezpečnosť je však podľa mnohých rodičov otázna.

Podľa dopravného analytika treba pri nehodových úsekoch spraviť analýzu, prečo sa tam kolízie stávajú. „Ak tam vodiči jazdia nezodpovedne rýchlo, tak je namieste vykonať kontrolu. Ak sa tam oficiálne môže jazdiť rýchlo, treba znížiť rýchlosť,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Bezpečnosti detí na ceste do školy sa vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Zvýšený počet nehôd detí na priechodoch pre chodcov vyvolal otázku, či je dostatočná bezpečnosť detí pri ceste do školy.

V Banskej Bystrici zabezpečili rizikový úsek pri základnej škole niekoľkými spôsobmi. Na ceste nainštalovali spomaľovacie prahy a svetelnú signalizáciu. Okrem toho na tomto úseku platí aj znížená rýchlosť a na bezpečnosť dohliada v ranných hodinách aj mestská polícia.

„Zastrešujeme viaceré priechody pre chodcov, a to na základe vyhodnotenia kritickej a dynamickej dopravy a ich prehľadnosti,“ uviedla hovorkyňa banskobystrickej mestskej polície Diana Lunterová.

Pridali aj občianske hliadky

V Brezne pridali k mestskej polícii aj občianske hliadky. „Veľakrát usmerňujú či už šoférov, ktorí sa často ponáhľajú, ale aj deti, aby bezpečne prešli cez cestu do školy,“ priblížil primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Vedenie polície tvrdí, že treba, aby deti učili aj ich rodičia a trasu do školy si najprv spolu prešli. „Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie. Ľahšie sa totiž orientuje v známom prostredí. Bude spoľahlivejšie riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke,“ dodal hovorca Prezídia PZ SR Roman Hájek.

Na bezpečnosť chodcov sa zameriava aj dopravná výchova, ktorá je povinnou súčasťou učebných osnov základných škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny