Na hlavný obsah

Na priechode pre chodcov v Žiari nad Hronom zrazilo auto dve deti. Za posledný týždeň ide o druhý takýto prípad

Obe nehody sa stali iba niekoľko desiatok metrov od seba.

Na priechode pre chodcov v Žiari nad Hronom zrazilo auto dve deti. Za posledný týždeň ide o druhý takýto prípad
Inkriminovaný priechod pre chodcov v Žiari nad Hronom. Foto: RTVS

V Žiari nad Hronom v utorok (16. 1.) v ranných hodinách zrazilo auto na priechode pre chodcov dve deti. Za posledný týždeň ide už o druhý prípad, keď došlo ku zrážke dieťaťa s autom. Obe nehody sa stali iba niekoľko desiatok metrov od seba.

Nehoda sa stala ráno na frekventovanom úseku pri mestskej základnej škole. Dve dievčatá vo veku sedem a trinásť rokov prechádzali cez priechod pre chodcov.

„Podľa predbežných zistení z miesta nehody vodič nedobrzdil a narazil prednou časťou vozidla do maloletých chodkýň. Alkohol sa u tohto vodiča nezistil. Okolnosti a príčina nehody, ako aj miera zavinenia sú predmetom ďalšieho objasňovania,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

Nehodám v Žiari nad Hronom sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Obe školáčky vyviazli zo zrážky bez viditeľných zranení. „Záchranári ich transportovali na pozorovanie od nemocnice v Žiari na Hronom,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešová.

Za posledných týždeň je to v Žiari nad Hronom už druhý prípad, keď auto zrazilo dieťa na priechode pre chodcov. Obe nehody sa stali len niekoľko desiatok metrov od seba, v blízkosti základnej školy.

Vedenie mesta tvrdí, že dlhodobo zabezpečuje rizikové priechody pre chodcov mestskou políciou alebo občianskymi hliadkami. Pri oboch nehodách však policajná alebo občianska hliadka chýbala.

„Nie sme kapacitne schopní pokryť všetky priechody pre chodcov, ktoré môžu využívať deti pri príchode ráno do školy,“ vysvetlil hovorca mesta Martin Baláž.

Veľké varovanie pre mesto

Dve nehody v priebehu šiestich dní sú však pre mesto veľkým varovaním. „Vedenie mesta sa bude teraz zaoberať touto otázkou, akým spôsobom zabezpečiť alebo zvýšiť bezpečnosť na priechodoch pre chodcov v blízkosti základných škôl,“ dodal Baláž.

Podľa dopravného analytika je najefektívnejším riešením v takýchto lokalitách zníženie rýchlosti pomocou spomaľovacích prahov. „V takom prípade musí každý vodič spomaliť, ak nechce riskovať nejaké veľké poškodenie svojho vozidla,“ vysvetlil dopravný analytik Ján Bazovský.

Výsledky vyšetrovania kolízií ukazujú, že pri rýchlosti 30 kilometrov za hodinu prežije zrážku s autom až 90 percent chodcov. Pri päťdesiatke je to len 20 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny