Na hlavný obsah

Zrušené stovky letov, zatvorené školy a hromadné nehody. Nemecko prekvapilo sneženie a poľadovica

Mohlo by napadnúť až 35 centimetrov snehu.

Zrušené stovky letov, zatvorené školy a hromadné nehody. Nemecko prekvapilo sneženie a poľadovica
Pracovník odpratáva sneh z koľajníc v severnom Nemecku. Foto: TASR/AP

Nemecko v stredu (17. 1.) pre silné sneženie a poľadovicu čaká perný deň. Niekoľko veľkých letísk preventívne zrušilo stovky letov a na niektorých miestach zostanú zatvorené aj školy. Meteorológovia varovali, že v západnej a severnej časti krajiny by mohlo počas 24 hodín napadnúť 15 až 35 centimetrov snehu

Na juhu krajiny sa zase pre mrznúce zrážky vytvorí nebezpečná poľadovica. Letisko v Saarbrückene úplne prerušilo prevádzku. Letisko vo Frankfurte nad Mohanom zrušilo 600 zo zhruba tisícky plánovaných letov. Na poludnie potom zastavilo ďalšie štarty a 250 zo 650 leteckých spojení je odvolaných na letisku v Mníchove. Výpadky predpokladajú aj letisko v Düsseldorfe a Kolíne nad Rýnom / Bonne

Problémy sú aj na cestách a na železniciach, napísala agentúra DPA. Železničný dopravca Deutsche Bahn (DB) zrušil niekoľko diaľkových spojov a oznámil, že rýchliky ICE vzhľadom na počasie budú jazdiť zníženou rýchlosťou a spoje budú naberať veľké meškania.

Rýchlostné vlaky nevycestovali napríklad na linkách zo Stuttgartu a Frankfurtu nad Mohanom do Paríža. Výpadky postihli aj autobusové spoje.

V spolkovej krajine Sársko dopoludní polícia na klzkých cestách zaznamenala stovku nehôd, nikto však neutrpel vážnejšie zranenia. Pre hromadnú zrážku vozidiel sa pri meste St. Ingbert uzavrel úsek diaľnice A6 v smere na Mannheim.

Uzávierka postihla aj úsek diaľnice A5 pri Baden-badene. Nadpriemerné množstvo nehôd rieši polícia tiež v Bádensku-Württembersku a Bavorsku.

V spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko, Hesensko a Bavorsko sa uzavrela časť škôl a škôlok, niekde sa žiaci budú učiť na diaľku. Vyučovanie zrušili napríklad v Darmstadte, v Norimbergu pre poľadovicu nefunguje zvoz odpadu.

Mnohé podniky pre zlé poveternostné podmienky odporučili svojim zamestnancom prácu z domova, varovanie meteorológov platí až do štvrtkového rána.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet