Na hlavný obsah

Nezodpovední turisti a lyžiari obmedzujú zvieratá v prírodnej rezervácii na Poľane

Môžu sa pohybovať len po vyznačených turistických chodníkoch.

Nezodpovední turisti a lyžiari obmedzujú zvieratá v prírodnej rezervácii na Poľane
Ilustračná snímka lyžiarov. Foto: RTVS

V Chránenej krajinnej oblasti Poľana narastá problém s nezodpovednými turistami a lyžiarmi. Mnohí sa pohybujú v ochranných pásmach prírodnej rezervácie a obmedzujú zvieratá. Pomôcť by mohli nové trasy pre skialpinistov, ktoré plánujú na Poľane vyznačiť.

Stráž prírody počas pravidelných kontrol stretáva desiatky skialpinistov a turistov, ktorí porušujú zákaz pohybu v národnej prírodnej rezervácii.

„Ako vidíte, aj tu sú staršie stopy po skialpinistoch, ktorí sa spúšťali dole konkrétne národnou prírodnou rezerváciou a vôbec neberú ohľad na značenie tohto chráneného územia a myslia si, že v podstate les patrí im a môžu to porušovať kedykoľvek sa im zachce,“ povedal strážca Chránenej krajinnej oblasti Poľana Martin Tuhársky.

V národnej prírodnej rezervácii sa turisti môžu pohybovať len po vyznačených turistických chodníkoch. Stráž prírody označuje hranicu rezervácie takýmito červenými pásmi.

Problému s nezodpovednými turistami a lyžiarmi sa v Správach RTVS z regiónov venoval Lukáš Urbašík:

„Po týchto turistických trasách môžu turisti prechádzať na pešo, na snežniciach, môžu lyžovať aj okolo chodníka, nemusia ísť vyslovene po ňom, keď je napadnutý sneh, ale nemôžu sa pohybovať hocikade a krížom krážom cez rezerváciu,“ vysvetlil strážca Chránenej krajinnej oblasti Ján Bariak.

Pomôcť by mohli nové trasy

Takíto nezodpovední turisti obmedzujú svojím správaním zvieratá, ktoré v tejto lokalite žijú. Tie potrebujú v zimnom období pokoj pri prijímaní potravy.

„Ak míňajú energiu na to, aby museli utekať pred turistami, pred lyžiarmi, tak vydajú viacej energie, potom musia znova loviť a znova potom budú ďalšie škody. Takže treba nechať priestor pre tie zvieratá, aby neboli vyrušované,“ uviedol Bariak.

Pomôcť by v tomto smere mohli nové trasy pre skialpinistov, ktoré plánuje vyznačiť Horská služba v spolupráci so strážou prírody a lesmi Slovenskej republiky.

„Tie trasy sa vyberali tak, aby nezasahovali do piateho stupňa ochrany a teda práve do tých prírodných rezervácií. Za druhé je to dobré aj pre nás ako pre horskú službu. Budeme teda vedieť kadiaľ sa tí ľudia pohybujú a v prípade nejakého zásahu vieme kde ísť,“ povedal náčelník Horskej služby Poľana Richard Kopáčik.

Porušenia zákazu pohybu v prírodnej rezervácií chce riešiť stráž prírody hlavne dohovorom. Pokiaľ by sa však niektorí nepoučili, môžu na mieste dostať blokovú pokutu do tristo eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny