Na hlavný obsah

Pre viaceré slovenské pohoria platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Ide o zvýšenú hrozbu.

Pre viaceré slovenské pohoria platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Hudecová

V Západných Tatrách, Malej Fatre a v západnej časti Vysokých Tatier vyhlásili nad pásmom lesa tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej stupnice. Predstavuje to zvýšenú hrozbu. Vytvorila sa vplyvom silného vetra a nového snehu. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nebezpečné sú najmä severné expozície s previatym, doskovým snehom. „Taktiež strmé svahy pod skalnými stenami a miesta s výraznou zmenou sklonu. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, ojedinele je možný aj výskyt spontánnych lavín,“ upozornil Kyzek.

Počas pondelka (15. 1.) a najmä utorka (16. 1.) pripadlo v tejto oblasti 20 až 40 centimetrov nového prachového snehu. Počas stredy sa bude výrazne otepľovať, popoludní a večer vystúpi izoterma nula stupňov až nad 1 600 metrov nad morom. „Sneh v nižších a stredných polohách zvlhne a bude sadať,“ priblížil Kyzek.

Vo Veľkej Fatre, Nízkych Tatrách a východnej časti Tatier druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, teda mierne nebezpečnestvo. Hlavným problémom sú snehové dosky najmä na severných orientáciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko