Na hlavný obsah

Opozičné protesty pokračovali po celom Slovensku. Ľudí v uliciach ani po týždňoch neubúda

Vystúpili opoziční poslanci aj osoby z kultúrno-spoločenského života.

Opozičné protesty pokračovali po celom Slovensku. Ľudí v uliciach ani po týždňoch neubúda
Na snímke protestné zhromaždenie v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Opozičné aj občianske protesty pokračovali vo štvrtok (18. 1.) vo viac ako 20 mestách na Slovensku a napríklad aj v Prahe. Dôvod zostáva rovnaký, a tým je nesúhlas s novelou Trestného zákona a zámer koalície zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

Aj námestie SNP v Bratislave sa naplnilo ľuďmi, v porovnaní s minulotýždňovým zhromaždením prišlo odhadom rovnaké množstvo protestujúcich. Koncepcia programu zostala rovnaká, na pódiu sa vystriedalo mnoho rečníkov nielen z politického, ale aj kultúrno-spoločenského života.

V hlavnom meste sledovala zhromaždenie redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Vystúpili napríklad predsedovia strán Milan Majerský (KDH) a Richard Sulík (SaS), ktorí v mene celej opozície povedali, že chcú, aby bola novela trestného zákona prijatá správne a nie tak, ako to navrhuje koalícia.

S prejavom vystúpila speváčka Katarína Koščová, ktorá najprv zaspievala pieseň a potom vyzvala ľudí, aby im nebolo ľahostajné, čo sa deje v ich krajine.

„Boli sme tu pri nežnej revolúcii, štrngali sme kľúčmi, o niečo sme sa snažili a dnes je to tu znovu,“ povedal jeden z protestujúcich. „Už nechceme, aby sa diali také veci, aké sa diali za vlády Roberta Fica,“ uviedla iná protestujúca.

Protesty v regiónoch

Aj Košice boli vo štvrtok večer jedným z miest v krajine, kde sa konali protestné zhromaždenia. Prišlo na ne podľa odhadov 1,5-tisíca až 2-tisíc ľudí, čo je podobné číslo ako pri ostatných protestoch.

Na košickom pódiu sa verejnosti prihovorili okrem politických zástupcov parlamentnej opozície aj zástupcovia občianskej spoločnosti, napríklad spisovateľ a aktivista Marek Boka či výtvarník a pedagóg Radovan Čerevka.

„V uliciach sme preto, aby sme ukázali vláde a vládnej koalícii, že takto sa to nedá. Takýmto valcom tieto zákony prechádzať nemôžu. Chceme ukázať občiansku slovenskú spoločnosť, ktorá je silná a ktorá si dokáže jednotným hlasom povedať, že bolo toho dosť,“ priblížil miestny poslanec a spoluorganizátor protestu v Košiciach Marek Štefanisko.

Situáciu v Košiciach počas začiatku protestov sledovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

V rámci východného Slovenska sú protesty v Košiciach, Prešove či v Spišskej Novej Vsi. Na strednom Slovensku je to Martin, Lučenec a Banská Bystrica. Na západe sú protestné zhromaždenia spolu v deviatich mestách vrátane Bratislavy.

„Sme tu už štvrtýkrát, pretože parný valec sa nezastavil. Neberú sa do úvahy žiadne odborné stanoviská, vyjadrenia Európskej únie, komisie, vyjadrenia miestnych odborníkov a jednoducho my si demokraciu nechceme vziať,“ ozrejmil organizátor v Banskej Bystrici Peter Brozman (PS).

Organizujú sa aj apolitické občianske protesty v Rimavskej Sobote, Námestove, Trstennej, Poprade, Ružomberku a taktiež pred slovenskou ambasádou v Prahe.

Dôvodom demonštrácií sú okrem nespokojnosti s krokmi vlády Roberta Fica (Smer-SD) a s prijatím novely trestného zákona aj okolnosti dopravnej nehody Andreja Danka (SNS). Opozícia hovorí, že bude tieto protestné zhromaždenia organizovať aj naďalej, nie len v Bratislave, ale aj v iných mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko