Na hlavný obsah

Opozícia pokračuje v protestoch proti novele Trestného zákona, ďalší naplánovali na štvrtok

Naďalej žiada vládu, aby stiahla novelu z rokovania NR SR.

Opozícia pokračuje v protestoch proti novele Trestného zákona, ďalší naplánovali na štvrtok
Ľudia počas protestného zhromaždenia organizovaného opozíciou v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Opozičné Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS avizujú ďalšie protesty proti novele Trestného zákona. Tá predpokladá aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Protesty budú vo štvrtok (18. 1.) Opozícia žiada vládu, aby stiahla novelu z rokovania parlamentu.

Šéf PS Michal Šimečka pripomenul, že pokiaľ by sa novela prijala tak, ako to navrhovala vláda, už by dnes platila a ÚŠP by bol zrušený. Nestalo sa tak podľa neho aj vďaka verejnému tlaku.

Zároveň predstavitelia opozície avizovali, že budú iniciovať odvolávanie podpredsedu NR SR Andreja Danka (SNS) z funkcie pre okolnosti jeho dopravnej nehody.

Chcú sa pýtať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), prečo policajná hliadka nedala Dankovi „fúkať“ hneď po nehode.

Šimečka tiež informoval, že v prípade opätovného schválenia novely tzv. kompetenčného zákona podá podnet na Ústavný súd SR. Plánuje sa pridať aj zvyšok opozície.

Pridali sa aj Demokrati

K protestom opozície sa pridala aj mimoparlamentná strana Demokrati. Vo štvrtok sa sa plánujú stretnúť na Námestí baníkov v Rožňave. V písomnom stanovisku o tom informovala hovorkyňa strany Martina Kakaščíková.

Ani strana Demokrati nesúhlasí s krokmi vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorými chce kabinet zrušiť špeciálnu prokuratúru a „nebezpečne zdeformovať Trestný zákon vo vlastný prospech“. Na štvrtkový protest pozvali okrem širokej verejnosti aj ďalšie demokraticky zmýšľajúce politické strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko