Na hlavný obsah

Zosuv pôdy v Číne si vyžiadal osem obetí, takmer 40 osôb je nezvestných

Pôda zavalila približne 18 domov v dedine Liang-šuej.

Zosuv pôdy v Číne si vyžiadal osem obetí, takmer 40 osôb je nezvestných
Na snímke z videozáznamu čínskej televízie CCTV záchranári prehľadávajú trosky po zosuve pôdy. Foto: TASR/AP

Zosuv pôdy v horskej oblasti na juhozápade Číny zavalil v pondelok (22. 1.) ráno 47 ľudí. S odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV o tom informovala agentúra AFP, podľa ktorej bolo zatiaľ nájdených osem mŕtvych tiel a dvaja zranení.

Ostatné zavalené osoby sú zatiaľ nezvestné. Aká je šanca na ich záchranu, nie je jasné. Teploty v oblasti sa pohybujú tesne pod nulou.

Nešťastie sa zo zatiaľ nespresnených príčin odohralo o 5:51 miestneho času (v nedeľu o 22:51 SEČ) v dedine Liang-šuej v provincii Jün-nan, ktorá leží pri hraniciach s Barmou.

CCTV uviedla, že zosuv postihol ľudí z 18 domácností. Viac ako 200 obyvateľov dediny bolo evakuovaných.

Do pátrania po zavalených je nasadených vyše 200 záchranárov, desať bagrov a 33 hasičských vozidiel.

Na jednom z videí z miesta je vidieť skupina záchranárov v oranžových kombinézach a prilbách, ako sa pohybuje po troskách. Ďalšie zábery ukazujú zasneženú krajinu a niekoľko zbúraných budov.

„Hora sa zrútila a desiatky ľudí boli zasypané,“ opísal nešťastie svedok menom Ku. Štyria z jeho príbuzných zostali pod troskami. „V okamihu nešťastia spali doma,“ dodal Ku.

Ako poznamenáva agentúra AFP, provincia Jün-nan patrí k najchudobnejším regiónom Číny. V oblasti sa zosuvy pôdy stávajú opakovane, najmä po silných dažďoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet