Na hlavný obsah

Podali ste si už žiadosť o príspevok na hypotéku? Máte na to už len niekoľko dní

Príspevok sa vypláca pozadu.

Podali ste si už žiadosť o príspevok na hypotéku? Máte na to už len niekoľko dní
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Na podanie žiadosti o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie za mesiac január majú žiadatelia už len niekoľko dní.

Na úrade práce si musia podať žiadosť o príspevok najneskôr do konca januára. Ak to nestihnú, a žiadosť podajú vo februári, tak prvýkrát dostanú príspevok až za mesiac február.

Príspevok sa vypláca pozadu. „Upozorňujeme žiadateľov, že pri podaní žiadosti v mesiaci január 2024 a po splnení všetkých podmienok sa príspevok prvýkrát vyplatí najskôr 25. februára 2024,“ informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Pripomeňme si, príspevok predstavuje 75 percent z kladného rozdielu medzi uhradenou mesačnou splátkou za príslušný mesiac a referenčnou splátkou, čo je priemerná mesačná splátka za rok 2022. Maximálna výška príspevku je však 150 eur mesačne.

Na to, aby ste mohli požiadať o príspevok, musíte mať trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku, máte zmluvu o úvere na bývanie uzatvorenú pred januárom 2024 a výška mesačnej splátky sa zvýšila z dôvodu zvýšenia úrokovej sadzby v porovnaní s referenčnou splátkou.

Pozor, financovanú nehnuteľnosť však nemôžete prenajímať. A sú tu ešte ďalšie dve podmienky, mesačné splátky platíte svojej banke načas a priemerný mesačný príjem žiadateľa za rok 2022 nebol vyšší ako 2 086,40 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika