Na hlavný obsah

Postavenie Daniela Lipšica ako špeciálneho prokurátora je podľa Roberta Fica neudržateľné

Priznal, že ide o mocenské rozhodnutie.

Postavenie Daniela Lipšica ako špeciálneho prokurátora je podľa Roberta Fica neudržateľné
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vie Generálna prokuratúra SR prebrať agendu špeciálnej a zabezpečiť kontinuitu bez akýchkoľvek ťažkostí. Opakuje, že pôsobenie a postavenie Daniela Lipšica ako špeciálneho prokurátora je neudržateľné.

Skrátené legislatívne konanie podľa neho nebude mať žiadny vplyv na to, ako dlho sa bude zákon prerokovávať. „Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnutie. Ak sa pozrieme na pôsobenie pána Lišpica, jeho postavenie ako špeciálneho prokurátora je neudržateľné,“ povedal v stredajšom (10. 1.) vyhlásení Fico.

Podľa neho nemôže byť človek s Lipšicovými charakteristikami špeciálnym prokurátorom. „Nedáva absolútne žiadnu záruku toho, že táto inštitúcia bude pracovať profesionálne a nestranne,“ dodal.

Priznal, že pred zostavením programového vyhlásenia vlády, boli v tejto veci tri varianty postupu. Prvým malo byť pristúpenie len k výmene špeciálneho prokurátora. Druhým návrhom bolo zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) aj Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Tretím návrhom malo byť zrušenie ÚŠP a ponechanie ŠTS.

„Dohodli sme sa v rámci koalície na kompromise, že do parlamentu pôjdeme s tým, že trváme na prerokovaní týchto návrhov. Verím, že ich nakoniec aj schválime,“ skonštatoval Fico.

Premiér na brífingu tiež potvrdil, že si kúpil trojizbový byt v Bratislave. Ako sponzorom sa poďakoval médiám, s ktorými vyhral niekoľko súdnych sporov. Tvrdí, že žiadny zákon neporušil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko