Na hlavný obsah

Premiér Fico chce otvoriť obrannú dohodu s USA. Je bez akejkoľvek štipky suverenity, tvrdí

Porovnáva ju s dohodou, ktorú vlani uzatvorilo Česko.

Premiér Fico chce otvoriť obrannú dohodu s USA. Je bez akejkoľvek štipky suverenity, tvrdí
Ilustračná snímka americkej kolóny. Foto: RTVS

Slovensko chce otvoriť obrannú dohodu so Spojenými štátmi – podpísalo ju pred dvomi rokmi. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) dlhodobo tvrdí, že je pre nás nevýhodná. Porovnáva ju s dohodou, ktorú vlani uzatvorilo Česko.

„Jasné, ideme to otvárať. Budeme reálne riešiť judikatúru. Dnes si americký vojak môže spáchať na Slovensku trestný čin a nemá žiadnu trestnoprávnu zodpovednosť,“ tvrdí predseda vlády.

Týmito slovami Robert Fico potvrdil svoje postoje spred dvoch rokov, keď vtedajšia vláda podpisovala zmluvu so Spojenými štátmi. „Im z tejto zmluvy vyplývajú len samé výhody a pre Slovensko len samé nevýhody,“ tvrdil vo februári 2022.

Zasahovala vtedy aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ratifikáciu obrannej dohody podmieňovala prijatím interpretačnej doložky. Z nej malo byť zrejmé, že Slovensko svoju suverenitu nestratí. Potvrdil to vtedy aj americký šéf diplomacie.

Otváraniu obrannej dohody s USA sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Nič v tejto dohode nevytvára trvalé základne USA. Táto dohoda plne rešpektuje suverenitu a zákony Slovenska,“ vyhlásil vtedy minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

Proti obrannej dohode vtedy vystupovali v referende aj obyvatelia Sliača. Báli sa, že tam vznikne americká vojenská základňa. Teraz primátorka hovorí o súžití.

„S odstupom času môžem povedať, že tie obavy, ktoré sme mali na začiatku, sa nepotvrdili. Nedochádza k žiadnemu stretu, dokonca mám pocit, že ani o nich nevieme,“ skonštatovala primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Porovnanie s Českom

Predseda vlády porovnal slovenskú dohodou s dohodou, ktorú uzavrela Česká republika a na jej otvorení trvá. „Tá naša je bez akejkoľvek štipky suverenity, takže je tam niekoľko momentov, ktoré ideme prvé otvoriť. Už som spomenul, že je to hlavne absolútne voľný prechod, jednoducho sa nasadí americká kolóna, nikto ju nemôže zastaviť, nikto nevie, čo vezú,“ vyhlásil Fico.

„Česká strana má v tej zmluve, že tieto konvoje a technika má právo vstupu. Česká strana nemá právo zastavovať a vykonať kontrolu. Tá tam na tej českej strane je, myslím, definovaná rovnako ako na Slovensku,“ hovorí bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) pripomína, že Česká republika sa pri tvorbe dohody inšpirovala práve tou slovenskou.

„Som zvedavý, aké zmeny v nej urobia a koľko rokov im bude trvať vyjednať takúto dohodu. Kedy bude tá prípadná zmena, ktorú po 4, 5 prípadne 6 rokoch vyrokujú, ratifikovaná. Myslím si, že aj Americká ambasáda, rovnako ako kongresmani, ktorí tu boli asi pred týždňom, veľmi dobre vedia, že ide o politické divadlo Roberta Fica,“ vyhlásil Naď.

Dohodu o obrannej spolupráci uzavrelo Slovensko so Spojenými štátmi americkými na desať rokov. Jej platnosť teda skončí v roku 2032.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko