Na hlavný obsah

Priemerná inflácia za rok 2023 vzrástla, významný vplyv malo zdražovanie potravín

Ceny rástli v priemere vo všetkých 12 hlavných odboroch spotrebného koša.

Priemerná inflácia za rok 2023 vzrástla, významný vplyv malo zdražovanie potravín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v decembri 2023 klesli medzimesačne o 0,1 percenta. Medziročná inflácia dosiahla po desiatich mesiacoch postupného klesania hodnotu 5,9 percenta, v novembri to bolo ešte nad 6 percent, v októbri viac ako 7 percent a v septembri presiahla 8 percent.

Priemerná ročná inflácia za rok 2023 zároveň vzrástla medziročne o 10,5 percenta. Jej vývoj v jednotlivých mesiacoch bol turbulentný.

Zatiaľ čo v prvých mesiacoch rast cien osciloval okolo úrovne 15 percent, počas roka postupne klesal až na decembrových necelých 6 percent. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počas roka 2023 rástli ceny v priemere vo všetkých 12 hlavných odboroch spotrebného koša. Vysoký rast cien nad úrovňou 10 percent sa zaznamenal v piatich z nich.

V šiestich spomedzi všetkých odborov rast cien utlmoval svoje tempo, teda dosiahol nižšie hodnoty ako v roku 2022.

Najdynamickejšie spomalenie sa prejavilo v odbore doprava, kde ceny počas roka 2023 v priemere vzrástli len o 1,2 percenta (v roku 2022 to bol rast 15,7 percenta). Išlo o vplyv poklesu cien pohonných látok.

Vplyv mali rastúce ceny potravín

Významný vplyv na priemernú ročnú infláciu mali stále rastúce ceny potravín a nealkoholických nápojov a bývania s energiami. Tieto dve položky tvoria takmer polovicu percent výdavkov slovenských domácností.

V potravinách sa ceny zvýšili v priemere o 17,5 percenta. Dvojciferný rast sa prejavil v ôsmich z deviatich sledovaných skupín potravín a z toho vyše 20-percentný rast bol v troch položkách.

Spomalenie zdražovania sa prejavilo v štyroch zložkách, najvýraznejšie pri olejoch a tukoch. Ich ceny vzrástli vlani o 5 percent, kým v roku 2022 to bolo až o viac ako 40 percent.

Spomalenie sa prejavilo aj pri mäse

Medziročné zmiernenie tempa rastu priemerných cien za rok sa prejavilo aj pri mäse, tiež pri mlieku, syroch a vajciach, ako aj pri chlebe s obilninami. Rast cien týchto skupín potravín však bol stále pomerne vysoký, dosahoval v priemere od 17 do 19 percent.

Naopak, spotrebiteľské ceny niektorých vybraných potravín počas roka 2023 rástli rýchlejšie ako v roku 2022, platilo to pre cukor s cukrovinkami, koreniny s prísadami, ryby a zeleninu. Ceny týchto potravín v roku 2023 narástli v priemere o 15 až 24 percent.

V priemere za celý rok 2023 sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 10,5 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 11,1 percenta a za domácnosti dôchodcov o 10,8 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika